Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρακτικά Fed: Μικρότερη βεβαιότητα για την ανάγκη νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Πρακτικά Fed: Μικρότερη βεβαιότητα για την ανάγκη νέων επιτοκιακών αυξήσεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, άφησαν οι αξιωματούχοι της Fed στην τελευταία συνεδρίαση του Μαίου, παρότι συμφώνησαν ότι η ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής είναι πλέον «λιγότερο βέβαιη», συμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση στις 2-3 Μαΐου, που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Τα πρακτικά αποκάλυψαν ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις, με αρκετούς να λένε ότι η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου ήταν η τελευταία, και ορισμένους άλλους να προειδοποιούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψιν τον κίνδυνο να επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Αρκετοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι εάν η οικονομία εξελιχθεί με βάση τις σημερινές προοπτικές, τότε μπορεί να μην είναι αναγκαία περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά την τρέχουσα συνεδρίαση» επισημαίνεται στα πρακτικά. Ωστόσο, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.

Με τους διαμορφωτές πολιτικής της Fed να συνεχίζουν να προβλέπουν ήπια ύφεση για τους επόμενους μήνες, κάποιοι «επεσήμαναν ενδείξεις ότι η μέχρι τώρα σύσφιξη αρχίζει να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», με όλους τους αξιωματούχους να βλέπουν ωστόσο κινδύνους για την ανάπτυξη λόγω της αυστηροποίησης των όρων πιστωτικής επέκτασης. 

Επίσης, «σχεδόν όλοι» οι αξιωματούχοι είδαν ανοδικούς κινδύνους για τονπληθωρισμό και πολλοί εστίασαν στην ανάγκη να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα επιλογής αύξησης ή διατήρησης των επιτοκίων σε αμετάβλητα επίπεδα. 

Επιπλέον, κάποιοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι είναι κρίσιμο να μην στείλουν μήνυμα ούτε ότι είναι πιθανές μειώσεις επιτοκίων ούτε ότι έχουν αποκλειστεί. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Kashkari της Fed βλέπει επιτόκια και πάνω από 6%

Μήνυμα Πάουελ για παύση των αυξήσεων τον Ιούνιο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News