Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 20:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιμένει για αρχές Ιουνίου για το ανώτατο όριο χρέους η Yellen

ΗΠΑ: Επιμένει για αρχές Ιουνίου για το ανώτατο όριο χρέους η Yellen

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen σημείωσε την Τετάρτη παραμένει αρχές Ιουνίου η προθεσμία για την αθέτηση του ανώτατου ορίου χρέους και δήλωσε ότι θα ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο σχετικά με τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Μιλώντας σε φόρουμ της Wall Street Journal, η Yellen δήλωσε ότι είναι δύσκολο να είναι ακριβής για το ποια ακριβώς ημέρα η αμερικανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει έλλειψη κεφαλαίων, αλλά πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να γίνει πιο ακριβής, όσον αφορά την ημερομηνία μόλις εξετάσει τα έσοδα της κυβέρνησης.

Ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs και η Moody’s Analytics, έχουν εκτιμήσει ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει λίγες ημέρες μετά την 1η Ιουνίου και συγκεκριμένα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου.

Η Yellen επανέλαβε τη Δευτέρα ότι αναμένει να είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο μέχρι την 1η Ιουνίου αν δεν υπάρξει αύξηση του ορίου χρέους, αφήνοντας κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα για τους διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου να καταλήξουν σε συμβιβασμό και να δουν τη συμφωνία να εγκρίνεται από το Κογκρέσο.

Η Yellen δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα κερδίσει διακομματική υποστήριξη, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματευτές του προέδρου Joe Biden έχουν προσφέρει προτάσεις που θα μειώσουν τα ελλείμματα κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα 10 ετών, αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα επιτευχθεί αυτό. Το αίτημα του Biden για τον προϋπολογισμό του 2024 προσέφερε περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση του ελλείμματος σε μια δεκαετία μέσω φορολογικών αυξήσεων που υπερβαίνουν τις μεγάλες αυξήσεις των δαπανών.

Αλλά η Yellen δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και ο Biden θα αντιμετωπίσουν «πολύ δύσκολες επιλογές» εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους.

«Θα υπάρξουν κάποιες υποχρεώσεις που δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε», είπε.

Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ιεράρχηση των πληρωμών δεν είναι λειτουργικά εφικτή για την κυβέρνηση. «Πρέπει απλώς να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους», είπε.

Υπάρχει κάποιο άγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους, με ορισμένα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν στις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου να διαπραγματεύονται με υψηλότερα επιτόκια, δήλωσε η Yellen, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανότατα θα αυξηθεί όσο πλησιάζει η προθεσμία στις αρχές Ιουνίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ την 1η Ιουνίου – Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Michael Wilson (Morgan Stanley): Όχι, αυτό το ράλι δεν θα οδηγήσει σε bull market

Janet Yellen: Αύξηση ορίου χρέους ή δύσκολες αποφάσεις από 1η Ιουνίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News