Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 20:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Intel: Αλλαγή στρατηγικής – Σχέδια για νέο τσιπ AI

Intel: Αλλαγή στρατηγικής – Σχέδια για νέο τσιπ AI

Η Intel Corp έδωσε τη Δευτέρα μια σειρά από νέες λεπτομέρειες σχετικά με ένα τσιπ για υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης (AI) που σχεδιάζει να παρουσιάσει το 2025, καθώς αλλάζει στρατηγική για να ανταγωνιστεί τις Nvidia Corp και Advanced Micro Devices Inc.

Σε ένα συνέδριο υπερυπολογιστών στη Γερμανία τη Δευτέρα, η Intel δήλωσε ότι το επερχόμενο τσιπ «Falcon Shores» θα έχει 288 gigabytes μνήμη. Αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές είναι σημαντικές καθώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν με υπηρεσίες όπως το ChatGPT έχουν εκτοξευθεί σε μέγεθος και οι επιχειρήσεις αναζητούν πιο ισχυρά τσιπ για να τα τρέξουν.

Οι λεπτομέρειες είναι επίσης από τις πρώτες που διαρρέουν καθώς η Intel πραγματοποιεί αλλαγή στρατηγικής για να καλύψει τη διαφορά με την Nvidia, η οποία ηγείται της αγοράς σε τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη, και την AMD, η οποία αναμένεται να ανταγωνιστεί την Nvidia με ένα τσιπ που ονομάζεται MI300.

Η Intel, αντιθέτως, δεν έχει ουσιαστικά κανένα μερίδιο αγοράς, αφού ο επίδοξος ανταγωνιστής της Nvidia, ένα τσιπ που ονομάζεται Ponte Vecchio, παρουσίασε μεγάλες καθυστερήσεις.

Η Intel δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις αποστολές για τον υπερυπολογιστή Aurora του Argonne National Lab που βασίζεται στο Ponte Vecchio, το οποίο η Intel ισχυρίζεται ότι έχει καλύτερες επιδόσεις από το τελευταίο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, το H100.

Αλλά το επόμενο τσιπ Falcon Shores της Intel δεν θα βγει στην αγορά μέχρι το 2025, όταν η Nvidia θα έχει πιθανότατα κυκλοφορήσει ένα άλλο δικό της τσιπ.

Ο Jeff McVeigh, προσωρινός επικεφαλής της ομάδας συστημάτων επιταχυνόμενες υπολογιστών και γραφικών της Intel, δήλωσε ότι η εταιρεία χρειάζεται χρόνο για να ξαναδουλέψει το τσιπ, αφού εγκατέλειψε την προηγούμενη στρατηγική της να συνδυάζει μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) με τις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) της.

«Ενώ φιλοδοξούμε να έχουμε την καλύτερη CPU και την καλύτερη GPU στην αγορά, ήταν δύσκολο να πούμε ότι ένας προμηθευτής σε μια στιγμή θα είχε τον καλύτερο συνδυασμό αυτών», δήλωσε ο McVeigh στο Reuters. «Εάν έχετε διακριτές προσφορές, αυτό σας επιτρέπει, σε επίπεδο πλατφόρμας, να επιλέξετε τόσο μεταξύ της αναλογίας όσο και μεταξύ των προμηθευτών».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News