IEA: Η προσφορά πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί από ένα αυστηρό πλαφόν στην τιμή του
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) δεν αναμένει ότι οι κινήσεις της G7 για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των ανώτατων ορίων τιμών της ρωσικής ενέργειας θα αλλάξουν την κατάσταση της προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Fatih Birol.
Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο και να θέσουν επίσης ανώτατο όριο τιμών για τα ρωσικά πετρελαιοειδή, προκειμένου να στερήσουν από τη Μόσχα έσοδα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η G7 θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των ανώτατων ορίων «αποφεύγοντας παράλληλα τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε το Σάββατο η ομάδα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των ηγετών της.
Η IEA, η οποία παρέχει αναλύσεις και στοιχεία στην G7 για την ενέργεια, δεν βλέπει ότι η ενισχυμένη επιβολή των ανώτατων ορίων τιμών θα επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και καυσίμων, δήλωσε ο Birol στο Reuters σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
«Οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις αγορές, όπως πάντα, θα αντικατοπτρίζονται στην ανάλυσή μας, στις εκθέσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω λόγο να γίνει αλλαγή σε αυτήν», είπε.
Σύμφωνα με τον Birol, το ανώτατο όριο τιμών πέτυχε δύο βασικούς στόχους: δεν προκάλεσε στενότητα στις αγορές, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνέχισε να ρέει, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν τα έσοδα της Μόσχας.
«Η Ρωσία έπαιξε το ενεργειακό χαρτί και απέτυχε. Υπάρχουν όμως κάποια κενά, κάποιες προκλήσεις για την καλύτερη λειτουργία του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου», δήλωσε ο ίδιος.
Επενδύσεις σε φυσικό αέριο
Η G7 επανέφερε επίσης την υποστήριξη των επενδύσεων σε φυσικό αέριο στο ανακοινωθέν του Σαββάτου, το οποίο, όπως είπε, ήταν μια προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αγορά, καθώς τα έθνη προσπαθούν να αποσυνδεθούν από τη ρωσική ενέργεια.
Η κίνηση αυτή έχει θορυβήσει τους ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η ομάδα μπορεί να αποτύχει να επιτύχει τον στόχο της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
«Μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο, αλλά οι χώρες επανέλαβαν για άλλη μια φορά ότι, αν υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις με την επιβράδυνση σε αυτόν τον τομέα, θα επιταχύνουν σε άλλους τομείς και ότι αυτό δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητά τους για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Birol. «Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί πιστεύουν», πρόσθεσε.
Η αλλαγή τακτικής έγινε από τη Γερμανία, που κάποτε ήταν κορυφαίος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν πηγές, και το ανακοινωθέν δεν είχε χρονοδιάγραμμα για επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου.
«Δεν υπάρχει καθορισμός οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά νομίζω ότι το κύριο ζήτημα οφείλεται στην εξάρτηση, κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών, από το ρωσικό φυσικό αέριο σχεδόν για δεκαετίες. Τώρα δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Birol.
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε ξανά και ξανά ότι η Γερμανία είναι πολύ πρόθυμη να επιτύχει αυτόν τον στόχο του 1,5 βαθμού. Και πιστεύω στα λόγια του», κατέληξε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Απαιτούνται περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρηθούν οι τιμές
Ρωσία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εξαγωγές πετρελαίου της
Ενέργεια: Ποιος τρόπος θέρμανσης ήταν τελικά ο φθηνότερος τον χειμώνα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News