Νέοι τριγμοί στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων: Στο επίκεντρο η Βιέννη
Διψήφια πτώση κατέγραψαν μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές ακινήτων στη Βιέννη, με αποτέλεσμα να αποκτά την «πρωτιά» ανάμεσα στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για real estate. Αντιθέτως, οι αγορές της Μαδρίτης, του Μιλάνου και της Ζυρίχης σημείωσαν άνοδο στο ίδιο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό της αποκλίνουσας πορείας που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές το τελευταίο έτος, καθώς ορισμένες χτυπήθηκαν σφοδρά από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ άλλες ευνοήθηκαν είτε από την έλλειψη κατοικιών είτε από τη διαχείριση της κρίσης χρέους τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, οι τιμές στη Βιέννη διολίσθησαν κατά 12,2% τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ στη Στοκχόλμη, όπου έχει σημάνει συναγερμός εδώ και αρκετούς μήνες, υποχώρησαν κατά 6,4%. Πίσω από την πτώση στην αυστριακή πρωτεύουσα βρίσκεται η άνθιση της αγοράς ενοικίασης, καθώς και οι αυστηρότερες προϋποθέσεις λήψης δανείων με υποθήκη. Τελικά, οι τιμές στη Βιέννη εκτιμάται πως έπεσαν κατά μέσον όρο στα 7.084 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ αναμένεται περαιτέρω διολίσθηση.
Εκτός της Βιέννης και της Στοκχόλμης, πτώση στις τιμές ακινήτων παρατηρήθηκε και στο Δουβλίνο (2,4%), στο Παρίσι (2,3%) και το Βερολίνο (1%), ενώ αμετάβλητες παρέμειναν το τελευταίο έτος στο Λονδίνο.
Τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος
Η κρίση χρέους, η πανδημία και τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση στην αγορά ακινήτων. Για τη σημερινή εικόνα, όμως, ο ρόλος της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού διεθνώς είναι καταλυτικός, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων ενισχύθηκε, όσο οι καταναλωτές προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση, από τα στοιχεία του Bloomberg προκύπτει ότι όσες ευρωπαϊκές περιοχές ζημιώθηκαν πολύ από την κρίση χρέους επιβαρύνονται λιγότερο αυτή την περίοδο. Αντιθέτως, όσες πόλεις ευνοήθηκαν από την δεκαετία του φθηνού χρήματος, τώρα δέχονται πλήγματα.
Εξ ου και στην περίπτωση της Αυστρίας, παρά την πτώση του τελευταίου έτους καταγράφεται άνοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η χαλαρή νομισματική πολιτική στη διάρκεια της πανδημίας ενίσχυσε τη ζήτηση κατοικιών, δίνοντας ώθηση και στις τιμές. Ωστόσο, μέχρι τον Μάρτιο του 2023 τα στεγαστικά στην Αυστρία είχαν μειωθεί κατά τουλάχιστον 60% σε ετήσια βάση.
Αντιθέτως, οι αγορές ακινήτων του Μιλάνου και της Μαδρίτης, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα στην κρίση χρέους, καταγράφουν άνοδο, αν και οι τιμές είναι χαμηλότερες σε πραγματικούς όρους, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό. Περαιτέρω άνοδο σημειώνεται στην αγορά της Ζυρίχης.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ανω των 20 ετών οι 7 στις 10 κατοικίες που πωλούνται στην Ελλάδα
«Υψηλές πτήσεις» για τα ελληνικά ακίνητα – Η θετική εικόνα των αυξήσεων
Εποχές 2008 ξαναζεί η αγορά κατοικίας της Βρετανίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News