Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Meta αντιμετωπίζει πρόστιμο ρεκόρ στην ΕΕ για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων

Η Meta αντιμετωπίζει πρόστιμο ρεκόρ στην ΕΕ για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων

Πρόστιμο ρεκόρ αναμένεται να επιβληθεί στη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των κανόνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, το οποίο επισκιάζει το πρόστιμο ύψους 746 εκατ. ευρώ (809 εκατ. δολάρια) που επιβλήθηκε στην Amazon.com.

Η επιτροπή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας θα τιμωρήσει τη Meta επειδή δεν έλαβε υπόψη την προειδοποίηση του ανώτατου δικαστηρίου με στόχο την προστασία των δεδομένων των χρηστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας μόλις αυτά μεταφερθούν σε διακομιστές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ρυθμιστική αρχή, η οποία εποπτεύει τις δραστηριότητες των περισσότερων εταιρειών της Silicon Valley στην ΕΕ, θα διατάξει επίσης το κοινωνικό δίκτυο να σταματήσει όλες τις μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ που βασίζονται σε πιθανά μη ασφαλείς συμβατικές ρήτρες, οι οποίες αμφισβητήθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, δήλωσαν οι ίδιοι.

Πρόκειται για τον τελευταίο γύρο σε μια μακροχρόνια ιστορία που τελικά είδε το Facebook και χιλιάδες άλλες εταιρείες να βυθίζονται σε ένα δικαστικό κυκεώνα. Οι δικαστές της ΕΕ ακύρωσαν το 2020 μια απόφαση της ΕΕ που ρύθμιζε τις διατλαντικές ροές δεδομένων λόγω φόβων ότι τα δεδομένα των πολιτών δεν ήταν ασφαλή όταν μεταφέρονταν στις ΗΠΑ. Ενώ δεν ακύρωσαν ένα εναλλακτικό συμβατικό εργαλείο, οι αμφιβολίες τους για την αμερικανική προστασία των δεδομένων οδήγησαν γρήγορα σε μια προκαταρκτική εντολή της ιρλανδικής αρχής που έλεγε στο Facebook ότι δεν μπορεί πλέον να μεταφέρει δεδομένα στις ΗΠΑ με καμία μέθοδο.

Η απαγόρευση της μεταφοράς δεδομένων αναμενόταν ευρέως και αυτό μάλιστα, κάποια στιγμή, ώθησε τη Meta να απειλήσει με ολική αποχώρηση από την ΕΕ. Η ιρλανδική απόφαση θα στοχεύσει μόνο το Facebook της Meta και δεν θα επηρεάσει άλλες υπηρεσίες της Meta, όπως το Instagram, ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που μετέφερε δεδομένα με τον ίδιο τρόπο, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Η Meta αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ποινή της Meta είναι πιθανό να ανακοινωθεί πριν από την πέμπτη επέτειο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, δήλωσαν οι άνθρωποι. Το σημερινό υψηλότερο πρόστιμο επιβλήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου στην Amazon το 2021, αφού η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου κατηγορήθηκε για κακό χειρισμό προσωπικών δεδομένων.

Μεταβατική περίοδος

Η ιρλανδική απόφαση θα στοχεύσει μόνο το Facebook της Meta και δεν θα επηρεάσει άλλες υπηρεσίες της Meta, όπως το Instagram, ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που μεταφέρει δεδομένα με τον ίδιο τρόπο, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Η απαγόρευση αναμένεται να συνοδεύεται από μια μεταβατική περίοδο και σίγουρα θα ακολουθήσει έφεση της Meta στα ιρλανδικά δικαστήρια, ενώ μέχρι τότε ενδέχεται να έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο διατλαντικό σύμφωνο για τα δεδομένα που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Η ιρλανδική αρχή εξέδωσε την απόφαση την περασμένη εβδομάδα και θα τη δημοσιεύσει τις προσεχείς ημέρες, αφού η Meta έχει την ευκαιρία να επισημάνει δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Graham Doyle, αναπληρωτή επίτροπο. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η διαμάχη χρονολογείται από το 2013, όταν ο Edward Snowden αποκάλυψε την έκταση της κατασκοπείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο Max Schrems, υπέρμαχος της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, έχει αμφισβητήσει το Facebook στην Ιρλανδία -όπου η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης έχει την ευρωπαϊκή της βάση- υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ κινδυνεύουν από τη στιγμή που μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δημιουργεί task force για το ChatGPT

Meta: Απειλεί να αποσύρει τις ειδήσεις σε Facebook και Instagram από τον Καναδά

ΗΠΑ: Πιο αυστηρούς κανόνες απορρήτου για την προστασία των παιδιών ζητά η Επιτροπή Εμπορίου από τη Meta

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News