Αργεντινή: Με επιτόκια 97% ρίχνεται στη μάχη έναντι του πληθωρισμού
Στο 97% διαμορφώθηκε το βασικό της επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, έπειτα από μία αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, που έχει φτάσει σε υψηλά 30 ετών.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να περιορίσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτός είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Αργεντινή, όπου οι ετήσιος δείκτης εκτινάχθηκε πάνω από το 100% τον περασμένο μήνα.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην Αργεντινή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και επί του παρόντος, είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, μετά την Βενεζουέλα και τη Ζιμπάμπουε. Συγκριτικά, ο πληθωρισμός κυμαίνεται κάτω από το 5% στις ΗΠΑ, όπου η κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα 14 μηνών.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής ελπίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις στο νόμισμα της χώρας, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο υπέρογκος πληθωρισμός είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες εκροές επενδύσεων, που οδήγησαν στη μείωση της αξίας του πέσο κατά 23% έναντι του δολαρίου φέτος.
Εν όψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομίας Sergio Massa επικεντρώνεται στην αποφυγή μιας ακόμη μεγαλύτερης υποτίμησης του νομίσματος και στον περιορισμό του πληθωρισμού. Θεωρείται ως υποψήφιος από τότε που ο νυν πρόεδρος Alberto Fernandez ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή του, και άρα η επιτυχία του ενδέχεται να εξαρτηθεί από το σχέδιό του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων θα φέρει κάποια πραγματική αλλαγή στις αγορές της Αργεντινής.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση τα έχει χάσει εντελώς έναντι του πληθωρισμού», δήλωσε ο Miguel Kiguel, οικονομικός σύμβουλος και πρώην αναπληρωτής διοικητής στην κεντρική τράπεζα της Αργεντινής.
«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση άρχισε να ενεργεί πολύ αργά: Οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι φυσικά η κύρια στρατηγική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζονται χρόνο», είπε στο CNN. «Όταν μια κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο, τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά περίπου δύο ή τρεις μήνες μετά και αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποτελεσματικό στην κατάσταση της Αργεντινής».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Αργεντινή: Στο 109% έφτασε ο πληθωρισμός
Αργεντινή: Επική ξηρασία οδηγεί στα άκρα την οικονομική κρίση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News