ΗΠΑ: Τα «αγκάθια» στη συμφωνία για το όριο του χρέους
Η συμφωνία για το λεγόμενο ταβάνι του χρέους στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να παίρνει μορφή, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπικανών που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ενώ το όριο της 1ης Ιουνίου πλησιάζει επικίνδυνα.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων διακυβεύονται βέβαια πολλά, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν μια πρωτοφανή χρεοκοπία. Ειδικότερα, το ομοσπονδιακό ταβάνι χρέους αυξήθηκε τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 2,5 τρισ. στα 31,4 τρισ. δολάρια, ένα ποσό, το οποίο όμως η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη φτάσει στα μέσα Ιανουαρίου φέτος. Έκτοτε, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έλαβε «μέτρα εξαιρετικής φύσεως», ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να στερέψει από χρήματα το νωρίτερο την 1η Ιουνίου.
Κι όμως, οι συζητήσεις φαίνεται να ευδοκίμησαν μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα πρόκειται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Joe Biden και τεσσάρων αξιωματούχων του Κογκρέσου.
Στην «καρδιά» όποιας συμφωνίας προκύψει θα βρίσκεται ο αντίκτυπος στην εγχώρια κατανάλωση. Το θέμα αυτό απεδείχθη ακανθώδες, καθώς από τη μία πλευρά, οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν μεγάλες περικοπές σε κυβερνητικά προγράμματα σε βάθος δεκαετίας, ενώ από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος θέλει μικρότερες περικοπές σε βάθος δύο ετών, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Financial Times.
Άλλο στοιχείο που κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται στη συμφωνία είναι κανόνες για επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης για μεγάλα επενδυτικά έργα. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο προτάθηκε από γερουσιαστή των Δημοκρατικών, αλλά λαμβάνει στήριξης και από τον Λευκό Οίκο και σε διάφορες παραλλαγές από τους Ρεπουμπλικανούς.
«Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει επιθυμία από την πλευρά τους, όπως και από τη δική μας, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε», δήλωσε την Κυριακή ο Biden. «Παραμένω αισιόδοξος, διότι είμαι εκ φύσεων αισιόδοξος», προσέθεσε. Επίσης, ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να απελευθερώσει τα αχρησιμοποίητα κονδύλια από μέτρα στήριξης για τον Covid, ώστε να συρρικνωθεί τυχόν χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διαφωνεί στην ανάκληση των φοροελαφρύνσεων που δίνονται στο πλαίσιο του IRA (Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού), ο οποίος θεσπίστηκε για την επίσπευση της πράσινης μετάβασης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Επίσης, αρνείται να άρει τα μέτρα ελάφρυνσης των φοιτητικών δανείων.
Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται στο αίτημα των Ρεπουμπλικανών να απαιτούνται συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την κοινωνική ασφάλεια και κατά της φτώχειας. Συγκεκριμένα, ζητούν ελάχιστες επαγγελματικές προϋποθέσεις σε τομείς-κλειδιά, όπως η υγεία και η διατροφή.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Σύγχυση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ; Τι πρέπει να γνωρίζετε
ΗΠΑ: Αισιόδοξος ο Μπάιντεν για αύξηση του ορίου δανεισμού
Γέλεν: Μοναδική θετική έκβαση η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News