Οι ΥΠΟΙΚ του G7 στη σκιά μιας αμερικανικής χρεοκοπίας: Τι θα συζητήσουν στην Ιαπωνία
To αδιέξοδο σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους επισκιάζει τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας του G7, επιτείνοντας τις ανησυχίες για ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να επιτύχουν μία ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ασκεί πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους να κινηθούν άμεσα για να υπάρξει μία συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους από το σημερινό επίπεδο των 31,4 τρισ.δολαρίων, διαφορετικά η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κινδυνεύει με ύφεση.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις από τους ομολόγους της των χωρών μελών του G7 στη συνάντησή τους στην πόλη Νιγκάτα της Ιαπωνίας, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ξεπεράσει την αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές, που ήδη βρίσκονται σε έντονη νευρικότητα μετά την κατάρρευση των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.
«Μία στάση πληρωμής χρέους απειλεί αυτά για το οποία εργαστήκαμε σκληρά τα τελευταία έτη μετά την πανδημία», ανέφερε η Γέλεν.
Η κρίση χρέους στις ΗΠΑ αποτελεί «πονοκέφαλο» για την Ιαπωνία, η οποία προεδρεύει του G7 και αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο κάτοχο αμερικανικού χρέους.
Ο κορυφαίος οικονομικός διπλωμάτης της Ιαπωνίας, Μασάτο Κάντα, είπεότι οι υπουργοί Οικονομικών του G7 θα συζητήσουν για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους, όμως το πιθανότερο είναι να μην γίνει αναφορά επ΄αυτού στο τελικό ανακοινωθέν στο τέλος της συνάντησης.
«Το G7 δεν είναι σε θέση να επιλύσει το θέμα γιατί αυτό αποτελεί αποκλειστικό εσωτερικό πολιτικό ζήτημα των ΗΠΑ. Η Ομάδα του G7 μπορεί να επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί για τη σταθεροποίηση των αγορών στο χειρότερο σενάριο», ανέφερε ο Τακαχίντε Κιούτσι αναλυτής της Nomura Research Institute.
Στα βασικά θέματα συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7 θα είναι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού πληθωρισμού και η στροφή από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η Γέλεν υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ΄ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει πριν από έξι μήνες, με τον πληθωρισμό να μετριάζεται σε πολλές χώρες του G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Καθώς όμως οι απότομες επιτοκιακές αυξήσεις από την Fed ασκούν πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει και εξασθένηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα.
Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών τον Απρίλιο, με τον αποπληθωρισμό των τιμών παραγωγού να γίνεται ολοένα και πιο έντονος, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία, απομακρύνοντας τις ελπίδες των διαμορφωτών πολιτικής ότι η ζήτηση στην Κίνα θα συμβάλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την ενδυνάμωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, για το πως θα σταματήσουν την Ρωσία να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις και τη διαφοροποίηση των αλυσίδων προσφοράς από χώρες, όπως Κίνα, μέσω συνεργασιών με χώρες χαμηλού και μεσαίου μεγέθους εισοδήματος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Αδιέξοδο για το όριο δανεισμού – Αποκλείει ο Μπάιντεν τη στάση πληρωμών
Yellen: Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές
Διαφωνίες στην G7: Προς απόρριψη η πρόταση πλήρους απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News