Σύγχυση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ; Τι πρέπει να γνωρίζετε
Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι είναι εγκλωβισμένοι σε μία διευλκυστίνδα ως προς το ανώτατο όριο του χρέους. Τυχόν αποτυχία αύξησής του θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ στάση πληρωμών χρέους. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα βρεθούν χωρίς χρήματα για να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους πολύ σύντομα έως την 1η Ιουνίου, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία.
Τι είναι το ανώτατο όριο του χρέους;
Είναι το μέγιστο χρηματικό ποσό που επιτρέπει το Κογκρέσο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανειστεί για να καλύψει τους λογαριασμούς της. Επειδή η κυβέρνηση συνήθως ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττει σε φόρους, πρέπει να αφαιρέσει χρέη για να πληρώσει τα έξοδά της. Σε αντίθεση με μια πιστωτική κάρτα, ωστόσο, τα έξοδα είχαν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο, επομένως το ανώτατο όριο του χρέους δεν αφορά νέες δαπάνες.
Ο μηχανισμός δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σε μια προσπάθεια να απλοποιηθεί ο δανεισμός. Πριν από το 1917, το Κογκρέσο χρειαζόταν να εγκρίνει πρόσθετο χρέος για κάθε νέο μέτρο δαπανών που περνούσε. Μέχρι πρόσφατα, ήταν μια αρκετά συνηθισμένη διαδικασία. Το Κογκρέσο έχει αποσύρει το όριο χρέους 78 φορές από το 1960. Το ανώτατο όριο χρέους αυξήθηκε τελευταία φορά το Δεκέμβριο του 2021 κατά 2,5 τρισ. δολάρια, κλείνοντας το όριο στα 31,381 τρισ. δολάρια.
Εάν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, η κυβέρνηση δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της και θα αθετήσει το χρέος της. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση, αλλά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι αναμένει πως η χρηματοδότηση θα εξαντληθεί πλήρως στις αρχές Ιουνίου.
Τι θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμής χρέους;
Η αθέτηση του δημόσιου χρέους θα προκαλούσε χάος στην οικονομία και στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια στάση πληρωμών αμερικανικού χρέους θα οδηγούσε την οικονομία των ΗΠΑ σε αδιέξοδο. Την τελευταία φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου απείλησαν με χρεοκοπία το 2011, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ για πρώτη φορά σε AA+ από AAA.
Εάν οι ΗΠΑ χρεοκοπούσαν, το ΑΕΠ τους θα μειωνόταν κατά 4% και περισσότεροι από 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα έχαναν τις δουλειές τους, προέβλεψε πρόσφατα η Moody’s Analytics. Ακόμη και μια σύντομη χρεοκοπία θα οδηγούσε σε απώλεια 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σε αυτό το σενάριο, η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ θα υποβαθμιζόταν στη βαθμίδα του «restricted default» (περιορισμένης χρεοκοπίας), σύμφωνα με τη Fitch Ratings, ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα αξιολογούνταν με D έως ότου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δανειστούν ξανά. Το ίδρυμα Brookings σημείωσε ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού της τάξης των 750 δισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία.
Επιπλέον, μια χρεοκοπία θα κλόνιζε τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή. Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, είπε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία και η Κίνα θα εκμεταλλεύονταν μία τέτοια εξέλιξη.
Τι θα γινόταν με το κυβερνητικά προγράμματα;
Εάν οι ΗΠΑ χρεοκοπούσαν, αυτό θα σήμαινε παύση πληρωμών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Bipartisan Policy Center εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του Ιουνίου πρόκειται να διανεμηθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης, 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές παρόχων Υγειονομικής Περίθαλψης, 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδόματα βετεράνων, 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς μισθούς και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε παροχές SNAP.
«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές, κάθε επιλογή είναι μια κακή επιλογή. Πραγματικά δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτή τη συζήτηση, διότι όπως γνωρίζει κάθε υπουργός Οικονομικών, η μόνη επιλογή που αφήνει πραγματικά την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση είναι να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους», ανέφερε πρόσφατα η Τζάνετ Γέλεν.
Ποια η θέση των Ρεπουμπλικάνων;
Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν για το αυξανόμενο εθνικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί από λιγότερο από 1 τρισ. δολάρια τη δεκαετία του 1980 σε περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια σήμερα. Αρνούνται να άρουν το ανώτατο όριο του χρέους εκτός και αν συνδυαστεί με περικοπές δαπανών.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν τον νόμο «Limit, Save and Grow» τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας τους τομείς που θέλουν να περιοριστούν οι δαπάνες. Το νομοσχέδιο θα επιβάλλει σαρωτικές περικοπές στις ομοσπονδιακές προαιρετικές δαπάνες, θα επιβάλλει νέες απαιτήσεις εργασίας για τους αποδέκτες κοινωνικής πρόνοιας και θα επεκτείνει τις εργασίες εξόρυξης και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όλα με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου χρέους για περίπου ένα χρόνο.
Ποια η θέση του Λευκού Οίκου;
Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι είναι ευθύνη του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς όρους, όπως έγινε τρεις φορές υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα καλέσει τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εγκρίνουν μια καθαρή αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και να έχουν μια ξεχωριστή συζήτηση για τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό.
Ο πρόεδρος έχει παρακαλέσει τους νομοθέτες να συμμετάσχουν σε «κανονικά επιχειρήματα» αντί για τελεσίγραφα.
Πώς προδιαγράφεται το μέλλον;
Οι ηγέτες και των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβασμό πριν από την προβλεπόμενη προθεσμία της 1ης Ιουνίου. Εάν δεν το κάνουν, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τα γραμμάτια που θα δώσει προτεραιότητα προτού τελειώσουν εντελώς τα χρήματα, κάτι που η Γέλεν έχει χαρακτηρίσει αβάσιμο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Γέλεν: Παραμένουν βαθιές οι διαφωνίες Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το χρέος
ΜακΚόνελ: Δεν υπάρχει «κρυφό σχέδιο» για το χρέος των ΗΠΑ
J. Yellen: Κίνδυνος χρεοκοπίας αν δεν ψηφιστεί η αύξηση του ορίου χρέους