Business & Finance Σάββατο 6/05/2023, 19:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ινδία αναζητά τρόπους για τη μείωση του πληθωρισμού

Η Ινδία αναζητά τρόπους για τη μείωση του πληθωρισμού

Η Ινδία εργάζεται για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που είναι «ελαφρώς πάνω» από ένα ανεκτό επίπεδο, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών, Nirmala Sitharaman.

«Σήμερα έχουμε έναν πληθωρισμό που είναι ελαφρώς πάνω από το ανεκτό όριο, αλλά πάνω στον οποίο δουλεύουμε συνεχώς, ώστε να μπορέσει να μειωθεί», δήλωσε η υπουργός σε ομιλία της σε κολέγιο στην πόλη Bengaluru της πολιτείας Karnataka το Σάββατο.

Ο τελευταίος πληθωρισμός λιανικής της Ινδίας υποχώρησε εντός του εύρους στόχου της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας 2%-6% τον Μάρτιο, μετά από δύο συνεχόμενους μήνες αύξησης των τιμών καταναλωτή που ήταν πάνω από 6%. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το περσινό υψηλό του 7,79% τον Απρίλιο του 2022, γεγονός που ώθησε την κεντρική τράπεζα να προβεί σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που με τη σειρά της οδήγησε σε επιβράδυνση της ζήτησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η τελευταία εκτύπωση ενισχύει την κίνηση της κεντρικής τράπεζας (RBI) να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της προκειμένου να αξιολογήσει τη σωρευτική επίδραση των συνολικών αυξήσεων των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάιο.

Η Sitharaman δήλωσε ότι η ινδική οικονομία έχει βγει από την πανδημία χωρίς ιδιαίτερες πληγές λόγω της ισορροπημένης χάραξης πολιτικής από την κυβέρνηση. Αυτό συνέβαλε στη σταθερότητα της ινδικής ρουπίας και ο τρόπος διαχείρισης έχει δώσει αναγνώριση στο νόμισμα με τουλάχιστον 19 χώρες να επιτρέπουν εμπορικές συναλλαγές σε ρουπία, είπε.

Η Ινδία προσπαθεί να διεθνοποιήσει τη ρουπία όχι μόνο για να μειώσει τη δική της ζήτηση δολαρίων, αλλά και για να προσφέρει το νόμισμά της ως εναλλακτική λύση για συναλλαγές σε χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη δολαρίων.

«Εάν μπορείτε να κάνετε μια πληρωμή σε ρουπία στο εξωτερικό, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά στο παρασκήνιο για να γίνει αυτό», δήλωσε η Sitharaman. «Δεν θα ήταν δυνατό διαφορετικά».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News