Business & Finance Σάββατο 6/05/2023, 19:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Binance και ο όμιλος Shein «κρύβουν» τις κινεζικές ρίζες τους

Άλλαξαν ταυτότητα και έδρα για να μην μπαίνουν στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Η Binance και ο όμιλος Shein «κρύβουν» τις κινεζικές ρίζες τους

Η μεγάλη πλατφόρμα συναλλαγών της Binance αλλά και ο ψηφιακός κολοσσός μόδας και αξεσουάρ της Shein δεν θέλουν να αποκαλούν εαυτόν κινεζικές εταιρείες και ο λόγος είναι προφανής. Μπαίνουν στο στόχαστρο ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρούμενες ως στενά συνδεόμενες με το Πεκίνο, συνεπώς και επικίνδυνες, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου του CNN. «Οταν μιλάτε για εταιρικές οντότητες, που θεωρούνται ότι συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την Κίνα, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου», επισημαίνει ο Μπεν Κάβεντερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής China Market Research Group με έδρα τη Σαγκάη. «Υπάρχει σχεδόν αυτό το αυτόματο ανακλαστικό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι οι εν λόγω εταιρείες συνιστούν δυνητικά κίνδυνο, λόγω του γεγονότος ότι θα μπορούσαν να μοιράζονται δεδομένα με την κινεζική κυβέρνηση ή να ενεργούν με δόλο», πρόσθεσε. Στο στόχαστρο αρχικά τέθηκε ο κολοσσός τηλεφωνίας της Huawei, ενώ τώρα το TikTok έχει αμφισβητηθεί με αγριότητα από τα μέλη του Κογκρέσου, εξαιτίας του ότι ανήκει σε Κινέζους αλλά και για θέματα ασφάλειας δεδομένων.

Στην περίπτωση του χρηματιστηρίου ψηφιακών νομισμάτων Βinance, αυτό δεν θέλει να ονομάζεται κινεζικό, αν και ιδρύθηκε το 2017 στη Σαγκάη. Λίγους μήνες αργότερα την εγκατέλειψε, διότι εξαπολύθηκε μεγάλη εκστρατεία κατά του συγκεκριμένου κλάδου από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Τσανγκπένγκ Ζάο, αναφέρει πως πλέον η διοικητική της ομάδα απαρτίζεται ως επί το πλείστον από Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Πρόκειται για εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη, στοχεύει στο καταναλωτικό κοινό και κρατάει αποστάσεις από την προέλευσή της, ανεξαρτήτως της επιτυχίας της και του ότι δεσπόζει διεθνώς στο πεδίο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Ο ηλεκτρονικός ιστότοπος αγορών της Temu, ο οποίος έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αυτοχαρακτηρίζεται ως αμερικανικός όμιλος με ιδιοκτήτρια μία πολυεθνική. Εχει έδρα τη Βοστώνη και η μητρική εταιρεία της PDD θεωρεί έδρα της το Δουβλίνο, αν και αυτό δεν συνέβαινε από την αρχή. Μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν στη Σαγκάη υπό την επωνυμία Pinduoduo, όπως λεγόταν και μία ιδιαίτερα δημοφιλής πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα. Τους τελευταίους μήνες μετέβαλε το όνομά της και μετακινήθηκε στην ιρλανδική πρωτεύουσα άνευ επεξηγήσεων, ήτοι 6.000 μίλια μακριά.

Όσο για τη Shein, την πασίγνωστη πλατφόρμα των εκατομμυρίων ρούχων, αξεσουάρ και πολλών ειδών σε πολύ χαμηλές τιμές, μετακόμισε στη Σιγκαπούρη. Ο όμιλος αυτός, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το δίκτυο του CNN, θεωρείται πως ανατάραξε τον κλάδο της γρήγορης μόδας και σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία του στις ΗΠΑ.

Άλλωστε, οι πωλήσεις εκεί εξακοντίζονται, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Τhe Wall Street Journal, ενώ όσο μεγαλύτερη απήχηση αποκτούν οι κινεζικές εταιρείες, τόσο οξύνεται και η έρευνα για τα πεπραγμένα τους. Το 2021, όσο η Shein γινόταν ευρύτερα γνωστή στην Αμερική, τόσο δεν ανέφερε την προέλευσή της και αυτοχαρακτηριζόταν ως διεθνής εταιρεία. Ειδικοί λένε πως ο τρόπος χειρισμού ομίλων όπως το ΤikTok, που ανήκει στον όμιλο ByteDance με έδρα το Πεκίνο, λειτουργεί ως ωφέλιμο μάθημα για το πώς θα εμφανιστούν στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Στην Αργεντινή εισέρχεται η Binance

Nouriel Roubini: Έρχεται η αποκάλυψη στα cryptos

Γιατί τα κινεζικά apps είναι τα αγαπημένα των νέων Αμερικανών;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News