Ο φαύλος κύκλος στις ΗΠΑ: Πώς θα τελειώσει η τραπεζική κρίση;
Μεγάλες διακυμάνσεις κατέγραψαν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας τους φόβους ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη περιορίσει την κρίση, η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ενδεικτικά, την Πέμπτη, οι μετοχές της PacWest διολίσθησαν κατά 50%, αφότου η τράπεζα δήλωσε ότι εξετάζει όλες τις στρατηγικές επιλογές. Οι μετοχές της Western Alliance υποχώρησαν κατά 39% παρότι απέρριψε το ρεπορτάζ των Financial Times για σενάρια πώλησης. Η Zions και η Comerica σημείωσαν πτώση άνω του 12%.
Την Παρασκευή αντιθέτως, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών επιδόθηκαν σε ράλι, παραμένοντας όμως σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Καταθέσεις VS Χρηματιστήρια
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ότι οι τράπεζες αυτές δεν είδαν ταχεία εκροή καταθετών όταν ξεκίνησε ο πανικός. «Η τράπεζα δεν είδε ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων μετά την πώληση της First Republic Bank και αντίστοιχες ειδήσεις», δήλωσε από την πλευρά της η PacWest, σημειώνοντας ότι το 75% των καταθέσεών της ήταν ασφαλισμένο μέχρι και τις 2 Μαΐου.
Η Wall Street, όμως, βρίσκεται σε επιφυλακή, αναζητώντας τυχόν τρωτά σημεία στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών, της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic Bank μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Παρότι οι αρχές παρενέβησαν για να προστατεύσουν τους καταθέτες, οι επενδυτές ξαφνικά βρέθηκαν να διακρατούν μετοχές με χαμηλότατη αξία. Και τώρα, προσπαθούν να προλάβουν την επόμενη κατάρρευση.
Η ίδια η επιφυλακτικότητα βέβαια μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Οι πελάτες βλέποντας πτώση στη μετοχή της τράπεζάς τους, ενδέχεται να υποθέσουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα και να τραβήξουν τις καταθέσεις τους. Και τελικά οι τράπεζες καταρρέουν όταν οι πελάτες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους.
Ο φαύλος κύκλος
Αυτό σημαίνει πως για να σταματήσει η κρίση ίσως πρέπει να διακοπεί αυτός ο φαύλος κύκλος. «Πιστεύω ότι πραγματικά θα τελειώσει μόνο αφότου γίνει κάποιου είδους κυβερνητική παρέμβαση», δήλωσε στο CNN ο Τom Michaud, CEO της επενδυτικής τράπεζας Keefe, Bruyette & Woods. Χωρίς μια τέτοια παρέμβαση «η αγορά θα συνεχίσει να τεστάρει τους αδύναμους κρίκους – ή όσους θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι».
Με μια τέτοια παρέμβαση, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα «ηρεμήσουν» και θα δοθεί περιθώριο στο Κογκρέσο να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο ασφάλισης καταθέσεων, διασφαλίζοντας ότι έχει προσαρμοστεί στην εποχή των social media, των γρήγορων τραπεζικών μεταφορών και του αυξανόμενου αριθμού ανασφάλιστων καταθέσεων, που μπορούν να τροφοδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τις τραπεζικές καταρρεύσεις, δήλωσε ο ίδιος.
«Ο απλούστερος τρόπος για να το κάνουμε είναι να [ασφαλίσουμε] όλους για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να βρούμε τη λύση», είπε. «Χρειαζόμαστε διάλειμμα», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Stephen Biggar, διευθυντής του τμήματος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Argus Research, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι διακυμάνσεις στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών μπορεί να ενταθούν από το short selling.
«Εάν αποκαλυφθεί τεράστιος όγκος short sellers, νομίζω -για τη δομή του ίδιου του τραπεζικού συστήματος- ότι θα πρέπει να περιοριστεί», δήλωσε ο Biggar. Συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την ενοποίηση μικρομεσαίων τραπεζών. Έτσι, οι πελάτες δεν θα θεωρούν τις λίγες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, όπως η JPMorgan και η Citigroup ως το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για τις καταθέσεις τους.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Δεν πείθει τους επενδυτές η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ανησυχούν ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς
PacWest: Σε συζητήσεις σε επενδυτές μετά τη βουτιά της μετοχής της
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News