Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 20:19
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Τα εταιρικά περιθώρια κέρδους θα πρέπει να περιοριστούν

Λαγκάρντ: Τα εταιρικά περιθώρια κέρδους θα πρέπει να περιοριστούν

Στον πληθωρισμό αναφέρθηκε και σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων τα οποία ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό για τον υψηλό πληθωρισμό δεν θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. 

«Τα περιθώρια κέρδους αναμένεται να υποχωρήσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της χαλάρωσης των πιέσεων στη ζήτηση που προκαλείται από τη νομισματική πολιτική, κάποιας κάλυψης των πραγματικών μισθών και περαιτέρω βελτιώσεων στις αλυσίδες εφοδιασμού», αναφέρει η Λαγκάρντ σε επιστολή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Στο βαθμό που τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται εξαιτίας του ανεπαρκούς ανταγωνισμού σε ορισμένους τομείς, οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης και να εξασφαλίσουν την άρση των αδικαιολόγητων φραγμών στην αγορά», είπε η Λαγκάρντ.

Και άλλοι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει την προοπτική τα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων να εξελιχθούν σε μόνιμη πηγή ανάφλεξης πληθωρισμού. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε ότι επειδή οι καταναλωτές θα πρέπει να καταβάλουν αυτές τις υψηλότερες τιμές, δεν μπορεί να υπάρξει «πιο ισχυρή αυτοδιόρθωση». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 5,6% αναμένουν φέτος οι οικονομολόγοι

Villeroy: Ερχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Λαγκάρντ για επιτόκια: Εχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν σταματάμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News