Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 09:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ποντάρει η αγορά

ΕΚΤ: Σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ποντάρει η αγορά

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αναμένεται να αποφασίσει κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο δομικός πληθωρισμός –ο δείκτης τον οποίο παρακολουθούν οι policymakers- υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες.

Με τους πιο αυστηρούς όρους δανεισμού να επιβαρύνουν επίσης την οικονομία, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών και επενδυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Ωστόσο, μία μεγαλύτερη κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί: Μια μειοψηφία, που περιλαμβάνει τους αναλυτές της JP Morgan και της Bank of America, εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι θα επιλέξουν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 2% και οι αυξήσεις μισθών επιταχύνονται.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι οι 25 μονάδες βάσης τις οποίες προβλέπει δεν είναι βέβαιες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δείχνουν ολοένα και περισσότερο ότι η πιο επιθετική περίοδος νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας πλησιάζει στο τέλος της. Οι αγορές και οι αναλυτές προβλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις,  πέραν της σημερινής, που θα φέρουν τα επιτόκια στο 3,75%.

Άλλωστε, και η Fed ανακοίνωσε χθες την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία

Οι policymakers της ΕΚΤ θα συζητήσουν σήμερα μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες.  Από τη μία πλευρά, η πτώση του δομικού πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι οι τράπεζες περιορίζουν τα δάνεια, συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι δείκτες PMI δείχνουν έντονη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών. Οι μισθοί αυξάνονται επίσης εντονότερα, εγείροντας ανησυχίες ότι θα είναι ακόμα δυσκολότερο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Fed: Δεν εξέπληξε την αγορά – Αύξησε τα επιτόκια 25 μβ και έδωσε σήμα για παύση

ΕΚΤ: Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας μικρότερης αύξησης επιτοκίων

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Ασθενής ζήτηση για δάνεια το α’ τρίμηνο στην ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News