Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 10:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hindenburg Research: Ο short seller ξαναχτυπά – Στο στόχαστρο ένας θρύλος της Wall Street

Hindenburg Research: Ο short seller ξαναχτυπά – Στο στόχαστρο ένας θρύλος της Wall Street

Πάνω από 10 δισ.  δολάρια από την προσωπική του περιουσία υπολογίζει το Bloomberg ότι έχασε ο ακτιβιστής επενδυτής Carl Icahn, αφότου εταιρεία short-selling Hindenburg Research τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί μία οικονομική δομή που θυμίζει «Ponzi» (δηλαδή «πυραμίδα», απάτη), στην επενδυτική του εταιρεία. 

Ο 87χρονος Carl Icahn είναι ένας θρύλος της Wall Street. Ο πιο γνωστός από τους λεγόμενους «corporate raiders» («επιδρομείς» επιχειρήσεων) της δεκαετίας του 1980, έγινε διάσημος μέσα από επιθετικές εξαγορές όπως εκείνη της Trans World Airlines.  

Ο Icahn είναι η τελευταία προσωπικότητα υψηλού προφίλ που μπήκε στο στόχαστρο της Hindenburg, αφότου ο short-seller «χτύπησε» τον Ινδό μεγιστάνα Gautam Adani και τον συνιδρυτή του Twitter Jack Dorsey, μέσω της εταιρείας πληρωμών του, Block. 

Η μετοχή της Icahn Enterprises L.P., της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών του δισεκατομμυριούχου, υποχώρησε κατά 20%, με την περιουσία του Icahn να πέφτει κατά 41%, στα 14,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Από την 58η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου έπεσε στην 119η.

Η Hindenburg χαρακτηρίζει ασυνήθιστα υψηλό το net asset value premium των μετοχών της Icahn Enterprises, κάτι το οποίο αποδίδει, μεταξύ άλλων, σε «φουσκωμένες» αποτιμήσεις. 

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο Icahn, ένας θρύλος της Wall Street, έχει κάνει το κλασικό λάθος του να αναλαμβάνει υπερβολικά υψηλό δανεισμό μπροστά σε ζημιές που υπέστη: Είναι ένας συνδυασμός που σπάνια έχει καλό τέλος», σημειώνει η ανάλυση της Hindenburg Research.

Η Icahn Enterprises έχει συμφέροντα σε πολλές εταιρείες, σε κλάδους όπως η ενέργεια, τα αυτοκίνητα, οι συσκευασίες τροφίμων, τα μέταλλα και το real estate.

Η εταιρεία μοιράζει μέρισμα 15,9%, με την Hindenburg να λέει ότι η υψηλή μερισματική απόδοση δεν στηρίζεται από το cash flow και τις επιδόσεις των επενδύσεών της.

Ο Icahn απάντησε με δήλωσή του, στην οποία αναφέρει ότι η ανάλυση της Hindenburg στοχεύει αποκλειστικά στο να βγάλει κέρδη από την short θέση της, σε βάρος των μετόχων της Icahn Enterprises.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Hindenburg: Ο επόμενος στόχος του short seller είναι η Block του Jack Dorsey

Στα 70 δισ. η «τρύπα» του ομίλου Adani – «Στοχευμένη επίθεση» από το αμερικανικό fund

«H μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία»: Πώς ο μεγιστάνας από την Ινδία έχασε 22,6 δισ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News