Τρόπους μείωσης της εξάρτησης από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία αναζητά η ΕΕ
Μια ομάδα 19 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζει για τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν την εξάρτηση του μπλοκ από τις κινεζικές εισαγωγές φαρμακευτικών συστατικών, όπως προκύπτει από έγγραφο με ημερομηνία 2 Μαΐου.
Η κίνηση αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τη φαρμακοβιομηχανία των 136 δισ. ευρώ.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της ΕΕ αποσκοπεί στην τόνωση των επενδύσεων, τη μείωση των ελλείψεων και την ενίσχυση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά φάρμακα σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί υγείας έχουν εξαντληθεί από το κόστος της θεραπείας του COVID-19.
Ωστόσο, οι χώρες που υποστηρίζουν το έγγραφο -συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας- επιθυμούν η ΕΕ να λάβει πιο δραστικά μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με ζωτικής σημασίας φαρμακευτικά συστατικά.
Οι χώρες ανησυχούν για την παγκόσμια εξάρτηση από την Κίνα για βασικά συστατικά., καθώς λιγότερα από πέντε εργοστάσια παρασκευάζουν περισσότερο από το 50% των συστατικών που πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Η ΕΕ εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις εισαγωγές από λίγους κατασκευαστές και περιοχές… Το 2019, σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από το 40% των API (ενεργά φαρμακευτικά συστατικά) προήλθαν από την Κίνα», αναφέρεται στο έγγραφο.
«Επιπλέον, σχεδόν όλοι οι παραγωγοί API εξαρτώνται από την Κίνα για τις ενδιάμεσες εισροές».
Η Επιτροπή στοχεύει να καταρτίσει έναν κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων που θα απαιτούν μεγαλύτερη παρακολούθηση, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή ελλείψεων σε όλο το μπλοκ.
«Για αυτά τα φάρμακα, η προμήθεια πρέπει να παρακολουθείται, οι παγκόσμιες αλυσίδες πρέπει να χαρτογραφούνται και να εντοπίζονται οι (δυνητικοί) προμηθευτές και τα τρωτά σημεία», αναφέρει το έγγραφο.
Ο κατάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει με εκείνα τα φάρμακα που έχουν επανειλημμένα παρουσιάσει ελλείψεις, αναφέρεται.
Οι χώρες θα ήθελαν επίσης να δουν μέτρα που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη της ΕΕ να βασίζονται το ένα στο άλλο σε «ακραίες περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές ή φάρμακα».
moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News