Business & Finance Δευτέρα 1/05/2023, 18:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Qatar Airways βλέπει ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους

Η Qatar Airways βλέπει ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους

Η Qatar Airways προβλέπει ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση για το υπόλοιπο του έτους και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να προσθέσει περισσότερα δρομολόγια, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα αποκτήσει νέα αεροσκάφη Airbus SE και Boeing Co.

Ο αερομεταφορέας με έδρα τη Ντόχα είδε τη ζήτηση για αναψυχή και επιχειρήσεις να αυξάνεται μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα από την έλλειψη νέων αεροσκαφών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Akbar Al Baker. 

«Έχουμε καθυστέρηση από την Boeing με τα 787 και 777X», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση στο Ντουμπάι τη Δευτέρα. «Όλα αυτά είναι στα σκαριά και περιμένουμε να μας παραδοθεί μεγάλος αριθμός 787 φέτος. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε 85-90 προορισμούς ανάλογα με τις παραδόσεις αεροσκαφών». 

Ο αερομεταφορέας είναι ο πρώτος πελάτης τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές εκδόσεις της νέας οικογένειας 777, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στη γκάμα προϊόντων της Boeing και κληρονόμου του Jumbo 747, η παραγωγή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. 

Η Qatar Airways, η οποία πετάει σήμερα σε περισσότερους από 160 προορισμούς παγκοσμίως, ελπίζει επίσης να αρχίσει σύντομα να λαμβάνει παραδόσεις από την Airbus, δήλωσε ο Al Baker.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η αεροπορική βιομηχανία θα επιτύχει τα πρώτα της κέρδη μετά την πανδημία φέτος, ενισχυμένη κυρίως από την ανάκαμψη των ταξιδιών στις ΗΠΑ. Και η επαναλειτουργία της Κίνας στα διεθνή ταξίδια θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια αεροπορική κίνηση στα προ της πανδημίας επίπεδα ήδη από τον Ιούνιο, δήλωσε τον Ιανουάριο μία από τις κορυφαίες εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο.

Ο Al Baker δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στην ταξιδιωτική ζήτηση από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και αναμένει άλλη μια καλή χρονιά. Αισιοδοξεί, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό σε περιφερειακό επίπεδο – ιδίως από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. 

Το βασίλειο σχεδιάζει να αγοράσει 78 αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliners, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Bin Salman ανανεώνει τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας και επιβλέπει την άνοδο μιας νέας διεθνούς αεροπορικής εταιρείας -της Riyadh Air- που επιδιώκει να ανταγωνιστεί την Emirates και την Qatar Airways. 

Με συντελεστή πληρότητας σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 80, υπάρχει αρκετός χώρος για περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ο Al Baker, προσθέτοντας ότι η Qatar Airways είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία με την Riyadh Air, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού κωδικού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News