Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 22:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Η σημασία της συμμετοχής του Ινδού πρωθυπουργού στην Ημέρα της Βαστίλης

Μακρόν: Η σημασία της συμμετοχής του Ινδού πρωθυπουργού στην Ημέρα της Βαστίλης

Η Γαλλία και η Ινδία προετοιμάζονται για επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Παρίσι αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον κάλεσε να είναι επίτιμος καλεσμένος στην παρέλαση της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου, όπως δήλωσαν πηγές. 

Η πρόσκληση αντικατοπτρίζει την αύξηση των επιχειρηματικών και στρατιωτικών διμερών δεσμών καθώς και τη στρατηγική σημασία της Ινδίας ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τις πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Η επίσκεψη κατά την Ημέρα της Βαστίλης, που πήρε το όνομά της από την πτώση ενός φρουρίου που συμβόλιζε τη γαλλική επανάσταση του 1789, αποτελεί ένα σπάνιο προνόμιο για τους στενότερους συμμάχους της Γαλλίας. Ο εορτασμός στο Παρίσι περιλαμβάνει συνήθως μια στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν πάνω από την πρωτεύουσα. Στους προηγούμενους ξένους καλεσμένους περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο Μακρόν αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία τον Σεπτέμβριο.

Ο Μακρόν επιδίωξε να εμβαθύνει τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες σε μια προσπάθεια να προβάλει την Ευρώπη ως ισχυρότερο εταίρο από την Κίνα. Η Γαλλία προετοιμάζει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο για να προτείνει μια πιο αποτελεσματική και δικαιότερη συνεργασία μεταξύ των πλούσιων και των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Μακρόν προσπάθησε επίσης να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο συνασπισμό που θα κάνει την Ρωσία να λογοδοτήσει για την εισβολή της στην Ουκρανία. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, ο Μακρόν είπε ότι το Πεκίνο μπορεί να διαδραματίσει «μείζονα ρόλο» στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι αντιτίθεται στην αποσύνδεση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αποστασιοποιώντας τον εαυτό του από την επιθετική στάση των ΗΠΑ.

Διαφορές

Ωστόσο, η προσέγγιση της Γαλλίας απέναντι στην Κίνα έρχεται σε σύγκρουση με τις τεταμένες σχέσεις της Ινδίας με το Πεκίνο. Η συνοριακή διαμάχη μεταξύ των δύο ασιατικών κολοσσών έχει κατά καιρούς οδηγήσει σε επικίνδυνες αψιμαχίες. Η Ινδία και οι ΗΠΑ, μαζί με την Ιαπωνία και την Αυστραλία, είναι μέλη της λεγόμενης ομάδας Quad που θεωρείται ως αντίβαρο στις αυξανόμενες διεκδικήσεις της Κίνας στον Ινδικό Ειρηνικό. Το Πεκίνο έχει επικρίνει την ομάδα κατηγορώντας την ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Μακρόν και ο Μόντι διαφωνούν επίσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ινδία έχει αντισταθεί στις πιέσεις της Δύσης να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της και έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Υψηλές Πτήσεις

Οι πωλήσεις γαλλικών αεροσκαφών στην Ινδία έχουν ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις

Source: Trade Data Monitor

 

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ Παρισιού και Νέου Δελχί δεν θα εμποδίσουν την εμβάθυνση των δεσμών, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Ινδία έχει ήδη αγοράσει 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία. Η γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group βοήθησε στην κατασκευή έξι υποβρυχίων στην Ινδία μέσω μεταφοράς τεχνολογίας και η εταιρεία θα μπορούσε να προσβλέπει σε περισσότερες τέτοιες συμφωνίες, σύμφωνα με τις πηγές. 

Το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας πλησίασε τα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 6% από το προηγούμενο έτος. Τον Φεβρουάριο, η Air India συμφώνησε να αγοράσει 250 εμπορικά αεροσκάφη από την Airbus.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Το σχέδιο 100 ημερών του Μακρόν και το νέο «κίνημα της κατσαρόλας»

Τα επιχειρηματικά σχέδια της Airbus – Τι λέει για την άμυνα στην Ευρώπη

Προειδοποίηση Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να αυτονομηθεί για να μη γίνει υποτελής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News