Eνεργειακή αγορά: Ποιες χώρες ωφελούνται από τη συρρίκνωση του ρόλου της Ρωσίας
Ο ρόλος της Ρωσίας ως παγκόσμιου ενεργειακού παίκτη αναμένεται να συρρικνωθεί και οι ΗΠΑ και το Κατάρ είναι μεταξύ των χωρών που εμφανίζονται έτοιμες να καλύψουν αυτό το κενό.
«Το παγκόσμιο μερίδιο εφοδιασμού με LNG της Ρωσίας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μειωθεί αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής για την ενέργεια, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους στην εταιρεία πολιτικών συμβούλων Eurasia Group. Σημείωσε ότι ο ρόλος της στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου είχε αρχίσει να υποχωρεί ακόμη και πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.
Οι δυτικές κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι περισσότερες ξένες επενδύσεις από την αγορά LNG της Ρωσίας.
Η αδυναμία της Ρωσίας να αγοράσει μονάδες υγροποίησης (που επιτρέπουν τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε LNG) θα περιορίσει τις φιλοδοξίες της, δήλωσε ο διευθυντής Αερίου Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας της S&P, Zhi Xin Chong.
«Σε αυτή τη δεκαετία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να επεκτείνει την ικανότητα ρευστοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτεταμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα», δήλωσε ο Τσονγκ.
Πρόσθεσε ότι η συνολική ικανότητα των εγκαταστάσεων LNG της Ρωσίας να παράγουν φυσικό αέριο θα παραμείνει σταθερή στα 37 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι το 2030, η συνολική παγκόσμια χωρητικότητα LNG θα αυξάνεται κατά 50% σε 671 εκατομμύρια τόνους ετησίως – και το μερίδιο της Ρωσίας σε αυτή την αγορά αναμένεται να μειωθεί στο 5% από το τρέχον 6,7%, σύμφωνα με την S&P.
Το συρρικνούμενο μερίδιο της Ρωσίας
Το 2021, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγός LNG μετά την Αυστραλία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.
Και αυτές οι χώρες αναμένεται να καλύψουν το κενό φυσικού αερίου – μαζί με άλλες.
«Θα δούμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε άλλα μέρη όπως οι ΗΠΑ, η Μοζαμβίκη και η Αυστραλία», είπε ο Τσονγκ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγός LNG στον κόσμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμενη στοιχεία από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cedigaz.
Μέχρι το 2030, ο Chong αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν το 25% της παγκόσμιας χωρητικότητας LNG και το Κατάρ το 19%.
Ο Henning της Ευρασίας ανέφερε επίσης τις ΗΠΑ και το Κατάρ ως τους «κύριους δικαιούχους», καθώς η Ρωσία αποχωρεί από το παγκόσμιο οικοσύστημα LNG.
Εκτός από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η Ανατολική Μεσόγειος συμπεριλαμβάνεται επίσης στη λίστα του, καθώς η περιοχή είναι γεωγραφικά κατάλληλη για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το «παράθυρο ευκαιρίας είναι σχετικά στενό» δεδομένης της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου μέσω επερχόμενων περιορισμών στη χρήση και επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές εγχώριου εφοδιασμού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα σχέδιο REPowerEU λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας, με στόχο να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό συνάδει με τη μακροπρόθεσμη ατζέντα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του Ευρωπαϊκού Νόμου για το Κλίμα, δήλωσε ο Πάβελ Μολτσάνοφ, διευθύνων σύμβουλος έρευνας μετοχών στην επενδυτική τράπεζα Raymond James.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Ζητείται πετρέλαιο από τα διυλιστήρια της Ευρώπης
Handelsblatt: Άσκοπες οι δαπάνες εκατομμυρίων για το LNG στην Ελλάδα;
Σε χαμηλό οκταετίας η κατανάλωση φυσικού αερίου – Υπερκαλύφθηκε ο στόχος της Ε.Ε.