Business & Finance Σάββατο 22/04/2023, 20:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Αύξηση 30% στα κέρδη δ’ τριμήνου της ICICI Bank

Ινδία: Αύξηση 30% στα κέρδη δ’ τριμήνου της ICICI Bank

Aύξηση κερδών κατά 30% στο τέταρτο τρίμηνο ανακοίνωσε η ICICI Bank, αύξηση η οποία στηρίχθηκε κυρίως από την ισχυρή ζήτηση για δάνεια λιανικής στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. 

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 91,2 δισ. ρουπίες (1,1 δισ. δολάρια) στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 70,18 δισ. ρουπίες πριν από ένα χρόνο, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των 90,4 δισεκατομμυρίων ρουπιών σε έρευνα του Bloomberg. 

Οι μέτοχοι αξιολογούν κατά πόσον οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της χώρας μπορούν να βασιστούν σε μια ισχυρή πορεία που τροφοδοτείται από την αύξηση των επιτοκίων και την αυξημένη ζήτηση για δάνεια. Ενώ η ζήτηση για πιστώσεις παραμένει ισχυρή στην Ινδία, το κυνήγι για φθηνότερες τοποθετήσεις έχει εντείνει τον ανταγωνισμό και θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των κεφαλαίων για τις τράπεζες.

Οι καταθέσεις στην ICICI Bank αυξήθηκαν κατά 10,9% σε ετήσια βάση στα 11,8 τρισεκατομμύρια ρουπίες το τρίμηνο του Μαρτίου, από τα 10,64 τρισεκατομμύρια ρουπίες το προηγούμενο έτος. Αυτό ήταν σύμφωνο με τη μέση εκτίμηση των 11,74 τρισεκατομμυρίων ρουπιών στην έρευνα του Bloomberg. Η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ινδίας, η HDFC Bank, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ισχυρή αύξηση στις προσπάθειες κινητοποίησης καταθέσεων. 

Το χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής της τράπεζας, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών της προκαταβολών, αυξήθηκε κατά 22,7% σε σχέση με πέρυσι. 

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μέρισμα 8 ρουπίες ανά μετοχή.

Άλλοι βασικοί δείκτες για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου:

  • Ο δείκτης ακαθάριστων επισφαλών δανείων μειώθηκε στο 2,81% από 3,07% πριν από τρεις μήνες και 3,6% πριν από ένα χρόνο.
  • Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 176,7 δισ. ρουπίες, αυξημένα κατά 40,2% από 126 δισ. ρουπίες σε ετήσια βάση.
  • Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36% σε 138,6 δισ. ρουπίες από 101,64 δισ. ρουπίες πριν από ένα χρόνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News