Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 16:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η Λαϊκή Τράπεζα αναμένει ανάκαμψη στις τιμές καταναλωτή

«H νομισματική πολιτική της Κίνας θα παραμείνει σταθερή», ο Zou Lan, αξιωματούχος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας

Κίνα: Η Λαϊκή Τράπεζα αναμένει ανάκαμψη στις τιμές καταναλωτή

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι αναμένει αύξηση στις τιμές καταναλωτή φέτος και ότι η κεντρική τράπεζα, ενώ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός ή ο αποπληθωρισμός θα αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για την Κίνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας έφτασε σε χαμηλό 18 μηνών τον Μάρτιο και σημείωσε άνοδο 0,7% από έτος σε έτος. Ο άτονος πληθωρισμός έχει προσθέσει τις ανησυχίες για ήπια ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις για τον Μάρτιο αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 10,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Καθώς η επίδραση της οικονομικής στήριξης γίνεται πιο εμφανής, υπάρχουν ελπίδες ότι η ζήτηση των καταναλωτών θα ανακάμψει περαιτέρω, και το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι τιμές ενδέχεται να ανακάμψουν σταδιακά στο μέσο επίπεδο των περασμένων ετών», δήλωσε ο Zou Lan, διευθυντής της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

«Για ολόκληρο το έτος, ο ΔΤΚ θα σχηματίσει μια τάση σε σχήμα U», είπε, σύμφωνα με το CNBC. Η Κίνα έχει θέσει στόχο ΔΤΚ περίπου 3% για το έτος. Ο Zou πρόσθεσε ότι μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, η οικονομία της Κίνας δεν έχει βάση για πληθωριστική ή αποπληθωριστική τάση. Ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η ζήτηση και η προσφορά στην οικονομία της Κίνας είναι ίσες και η νομισματική πολιτική είναι «λογική».

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σχετικά χαλαρή σε σύγκριση με τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Zou τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της Κίνας θα είναι «στοχευμένη και αποτελεσματική» προκειμένου να υποστηρίξει τη «σταθερή ανάπτυξη».

Ο Zou σημείωσε, επίσης, ενθαρρυντικά σημάδια δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων και προειδοποίησε για την κερδοσκοπία στον κλάδο.
Τέλος, ανέφερε τις επιπτώσεις της Silicon Valley Bank ως μια εξέλιξη που έχει αυξήσει την προσοχή στους κινδύνους επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι η νομισματική πολιτική της Κίνας θα παραμείνει «σταθερή».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

HSBC: Τα καλά και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό

Capital Economics: Βλέπει τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% παρά τους τριγμούς στις τράπεζες

Capital Economics: Το ράλι των αγορών τελειώνει – Έρχεται ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News