Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 15:37
ΔΕΕ

Ευρωπαϊκή πίεση στην Ιταλία: Να ανοίξουν οι άδειες των παραλιών

Ευρωπαϊκή πίεση στην Ιταλία: Να ανοίξουν οι άδειες των παραλιών

Διαθέσιμες στην ελεύθερη αγορά θα πρέπει να καταστούν χιλιάδες παραλίες της Ιταλίας, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαπίστωσε ότι παραχωρούνταν εδώ και χρόνια άδειες δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τη διενέργεια των νόμιμων διαδικασιών.

Το ΔΕΕ απεφάνθη σήμερα ότι οι παραχωρήσεις των παραλιών στην Ιταλία δεν θα ανανεωθούν αυτομάτως. Αντιθέτως, θα πρέπει να περάσουν εκ νέου από δημόσιες ανταγωνιστικές διαδικασίες και να υποβληθούν προσφορές. Έτσι, η κυβέρνηση της γειτονικής θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αλλαγές, τις οποίες ορισμένοι ζητούσαν επί χρόνια.

Σημειώνεται πως η απόφαση του ΔΕΕ είναι δεσμευτική, εξ ου και η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να κινηθεί νομικά εναντίον της Ιταλίας, εάν η κυβέρνηση της Giorgia Meloni δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα.

«Άδειες οι οποίες επιτρέπουν την εκμετάλλευση των ιταλικών παραλιών δεν μπορούν να ανανεωθούν αυτομάτως, αλλά θα πρέπει να υπαχθούν σε αμερόληπτη και διαφανή διαδικασία επιλογής», σημειώνει το δικαστήριο.

Η σημερινή απόφαση είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης από το 2006, όταν και είχε εγκριθεί νέα οδηγία σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, επηρεάζοντας περίπου 30.000 διαχειριστές παραλιών στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμη και εάν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων απαιτούνται συχνές και ανταγωνιστικές προσφορές για την παραχώρηση των αδειών, το ιστορικό της γειτονικής καταδεικνύει μικρή διάθεση για αλλαγή της κατάστασης. Ειδικότερα, οι ιταλικές κυβερνήσεις έχουν αντισταθεί στη διάθεση των παραλιών στην αγορά λόγω του ισχυρού lobbying από τους τρέχοντες διαχειριστές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι επιτρέποντας τις δημόσιες προσφορές θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς μια δημοφιλής ιταλική περιοχή αποφεύγει τον υπερτουρισμό

Bloomberg: Το καλοκαίρι ξεκίνησε στην Ελλάδα – Πού να μείνετε

Τουρισμός: Γιατί η Ελλάδα είναι στο wish list των ξένων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News