Τουρκία: Τι θα σήμαινε για την οικονομία η ήττα του Ερντογάν
Κρίσιμες για την πορεία της τουρκικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι οι προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στη γειτονική, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διαφέρουν όχι μόνο στην οικονομική προσέγγιση, αλλά και στις γεωπολιτική στρατηγική. Η μέχρι στιγμής δημοσιονομική και νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει σε διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και σε εκτόξευση του πληθωρισμού άνω του 40%, ενώ η λίρα έχει υποτιμηθεί σημαντικά και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός.
Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές, το επικρατέστερο σενάριο είναι η νίκη του Ερντογάν, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εάν πράγματι καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, ενόσω η ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις θα παραμείνει περιορισμένη.
Η προσέγγιση του Κιλιτσντάρογλου
Αντιθέτως, κατά την εκτίμηση των αναλυτών του EIU, με κυβέρνηση Κιλιτσντάρογλου αναμένεται σημαντική αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας, που ομολογουμένως έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Επίσης, η αντιπολίτευση προσδοκά την ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας και την υιοθέτηση πιο ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Επίσης, θα εστιάσει στον περιορισμό των συστημικών κινδύνων, το νόμισμα θα κινείται ελεύθερα στην αγορά και η υποχρεωτική μετατροπή μέρους των εισοδημάτων σε λίρα θα αρθεί.
Σύμφωνα με το EIU, παράλληλα, σε περίπτωση επικράτησης της αντιπολίτευσης θα υπάρχει αυστηρότερη εποπτεία στις κρατικές οντότητες και το επενδυτικό ταμείο της χώρας θα εξαλειφθεί. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από μια δύσκολη απόφαση, τη συμφωνία των κομμάτων στο ποιος θα ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή θα είναι και η άρση των μέτρων που ενθαρρύνουν αποταμίευση σε λίρες έναντι ξένου συναλλάγματος. Βέβαια, μπορεί μια τέτοια κίνηση να αποσυμπίεζε τα κρατικά ταμεία, αλλά ίσως να οδηγούσε και σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε ξένο συνάλλαγμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα
Το πιο ακανθώδες ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο υπερπληθωρισμός. Με την ανάθεση νέου κεντρικού τραπεζίτη και ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων, θα προσπαθήσει να στηρίξει τη λίρα προσελκύοντας ξένες επενδύσεις στην Τουρκία. Ωστόσο, η απομάκρυνση από την τρέχουσα νομισματική πολιτική κρύβει παγίδες, αφού μια απότομη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να «χτυπήσει» τους δανειολήπτες, να βλάψει την οικονομία και να πυροδοτήσει διακυμάνσεις στη λίρα.
Παράλληλα, σκοπεύει να επιβάλει δημοσιονομικούς κανόνες και να ενισχύσει την εποπτεία του κρατικού προϋπολογισμού από τη βουλή. Ωστόσο, κατά το EIU το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα μάλλον είναι αναπόφευκτο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ιδίως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.
Σχέσεις με τη Δύση
Υπό την προεδρία του Ερντογάν, η εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία δημιούργησε εντάσεις με τους εταίρους της στη Δύση, το οποίο και αναμένεται να συνεχιστεί στην περίπτωση που νικήσει στις εκλογές. Αντιθέτως, σε περίπτωση επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου η χώρα θα προσπαθήσει να τονώσει τις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά και τις γειτονικές. Εξ ου και τα μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν θετική μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου. Βέβαια, σημειώνει το EIU, σε κάθε περίπτωση η Τουρκία αναμένεται να τηρήσει κατά βάση την ίδια στάση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και φιλικές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι Τούρκοι προτιμούν το Μεγάλο Παζάρι από τις τράπεζες, για την ανταλλαγή συναλλάγματος
Τουρκία: Θα κάνει ο Ερντογάν στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές;
Εκλογές στην Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αναδύεται από τη «σκιά» του Ερντογάν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News