Eurostat: Στο 5,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 6,9% στην Ευρωζώνη
Σημαντικά επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, με τα τελικά στοιχεία της Eurostat να δείχνουν αποκλιμάκωση στο 5,4% για τη χώρα έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση έναντι 8,5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί τα τελικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προκαταρκτικές προβλέψεις της Eurostat που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα καταγράφει τον Μάρτιο τον πέμπτο χαμηλότερο ρυθμό στην Ευρωζώνη, μετά το Λουξεμβούργο (2,9% σε ετήσια βάση), την Ισπανία (3,1%), την Ολλανδία (4,5%) και το Βέλγιο (4,9%). Σημειώνεται πως αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6.1% τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, μεγαλύτερη μεταβολή έναντι του περασμένου Μαρτίου κατά μήκος της Ευρωζώνης έδωσε το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με αλματώδη άνοδο 15,5% σε ετήσια βάση έναντι 15% τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με άνοδο 6,6% έναντι 6,8% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και το κόστος των υπηρεσιών με 5,1% έναντι 4,8%.
Οι τιμές ενέργειας εμφανίζουν ήπια αποκλιμάκωση της τάξης του 0,9% τον Μάρτιο έναντι 13,7% τον προηγούμενο μήνα. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως πέρυσι τον Μάρτιο το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Καλπάζει» ο δομικός πληθωρισμός
Σε επίπεδο ρεκόρ διαμορφώνεται για άλλον έναν μήνα ο δομικός πληθωρισμός, παρότι ο γενικός δείκτης ακολουθεί πτωτική πορεία. Ειδικότερα, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των μη επεξεργασμένων τροφίμων διαμορφώθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο έναντι 7,4% τον Φεβρουάριο, εντείνοντας τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.
Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με βεβαιότητα περαιτέρω επιτοκιακή αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση του Μαΐου, αλλά υπάρχουν διαφωνίες σε ό,τι αφορά το μέγεθός της. Άλλοι διαβλέπουν αύξηση 25 μονάδων βάσης και άλλοι 50 μονάδων βάσης. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι μόλις δύο ημέρες πριν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα έχουν ανακοινωθεί και τα στοιχεία του πληθωρισμού του Απριλίου για την Ευρωζώνη.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Κολλημένος πάνω από το 10% ο πληθωρισμός
Κεντρικές τράπεζες: Ισορροπία μεταξύ πληθωρισμού και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
De Guindos: Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρώπη
Goldman Sachs: Προβλέπει τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News