Πανάκριβη η πίτσα στην Ιταλία: Άλμα 27% στην τιμή του ελαιόλαδου
Ένα άλμα 27% στην τιμή του ελαιόλαδου επιτείνει το σοκ ακρίβειας για τις ιταλικές οικογένειες που ήδη ταλαιπωρούνται από τις αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής που συνθέτουν τον δείκτη Pizza Margherita του Bloomberg.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το κόστος για να φτιάξει κανείς πίτσα στο σπίτι του στην Ιταλία είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι για οκτώ μήνες στη σειρά.
Η διαρκής αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής ξηρασίας που πλήττει την Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, την ώρα που και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη καταγράφονται ξηρές συνθήκες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και την ώρα που ο ρυθμός του πληθωρισμού μειώνεται και οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας επιβραδύνονται, η Ιταλία παραμένει ευάλωτη σε μια σειρά από σοκ που «χτυπούν» σε βασικά είδη για τις οικογένειες.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το ελαιόλαδο ήταν μέρος της γαστρονομικής παράδοσης σε όλη τη χερσόνησο πριν και από τους Ρωμαίους, οι οποίοι είχαν πολλές χρήσεις για αυτό, καθώς το αξιοποιούσαν από τα καλλυντικά τους έως τις λάμπες τους.
Ο Ιούλιος Καίσαρας ζήτησε κάποτε μια ποσότητα ελαιόλαδου για φόρο από μια κατακτημένη περιοχή στην Αφρική. Γυάλινες φιάλες που περιείχαν λάδι ανακτήθηκαν ακόμη και από την Πομπηία, την αρχαία πόλη που θάφτηκε το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου.
Το λάδι είναι απαραίτητο στοιχείο για τα περισσότερα πιάτα, ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Ιταλία, και αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των ανατιμήσεων δεν περιορίζεται στην πίτσα. Πάντως, το συνολικό κόστος για να φτιάξει κανείς πίτσα στο σπίτι στην Ιταλία είναι αυξημένο κατά 8,5% σε ετήσια βάση, σχεδόν όσο και ο πληθωρισμός.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η αγορά ρυζιού αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ελλείψεις των τελευταίων 20 ετών
Ισχυρή ζήτηση για το ελαιόλαδο, αλλά το πουλάμε χύμα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News