Κίνα: Επιταχύνεται στο 4,5% η ανάπτυξη της οικονομίας
Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα καθαρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας (+4,5% σε ετήσια βάση), χάρη στην αναθέρμανση της δραστηριότητας έπειτα από την άρση των δρακόντειων μέτρων για την εξάλειψη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πολιτική γνωστή με την ονομασία «zero COVID».
Τα περιοριστικά μέτρα, που συμπεριλάμβαναν υποχρεωτικές καραντίνες, επανειλημμένα lockdowns, μοριακές εξετάσεις (τεστ PCR) και περιορισμούς στις μετακινήσεις, έλαβαν ξαφνικά τέλος τον Δεκέμβριο, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αφότου άρχισαν να εφαρμόζονται, το 2020, κατάφεραν πλήγμα στην οικονομία, καθώς δημιουργούσαν κλίμα αβεβαιότητας, δυσαρέσκειας και διαφωνίας από πολίτες και από επιχειρήσεις.
Καθώς πλέον έχουν αρθεί, η δραστηριότητα μπόρεσε να αναθερμανθεί το πρώτο τρίμηνο, παρά το «δύσκολο και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.
Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμεναν πιο περιορισμένη ανάκαμψη (3,8%).
Είναι η πρώτη φορά από το 2019 που παρουσιάζονται δεδομένα για κάποιο τρίμηνο χωρίς τον αντίκτυπο των περιορισμών στη δραστηριότητα.
Από το ένα τρίμηνο στο άλλο, η ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα έφθασε το 2,2%, μετά το τέλμα της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Τα επίσημα δεδομένα για την ανάπτυξη της Κίνας, που έχουν πελώρια πολιτική σημασία και γενικά αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, μελετώνται μολαταύτα πάντοτε στενά, δεδομένου του βάρους που έχει η δεύτερη οικονομία του πλανήτη.
Η Κίνα έχει θέσει στόχο η οικονομία της να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% φέτος, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί, προειδοποίησε πρόσφατα ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.
Οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, επιβεβαίωσαν την ανάκαμψή τους τον Μάρτιο (+10,6% σε ετήσια βάση).
Είχαν υποστεί πτώση για τέσσερις συναπτούς μήνες στα τέλη του 2022, προτού αναπηδήσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μαζί (+3,5%).
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί Κινέζοι επιστρέφουν στα εστιατόρια, παίρνουν τρένα και αεροπλάνα, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση του τομέα των υπηρεσιών.
Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον περασμένο μήνα αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση, από 2,4% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Το ποσοστό της ανεργίας – που αφορά μόνο εργαζόμενους στις πόλεις, πάντως επιτηρείται στενά στο Πεκίνο- υποχώρησε στο 5,3% τον Μάρτιο, από 5,6% έναν μήνα νωρίτερα.
Την περασμένη χρονιά, το ΑΕΠ του ασιατικού κολοσσού αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%, πολύ κατώτερο από τον κυβερνητικό στόχο να φθάσει το 5,5%. Επρόκειτο για ρυθμό που συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News