Business & Finance Σάββατο 15/04/2023, 16:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κορυφαία τσιπ AI της Nvidia πωλούνται για περισσότερα από 40.000 δολάρια στο eBay

Τα κορυφαία τσιπ AI της Nvidia πωλούνται για περισσότερα από 40.000 δολάρια στο eBay

Οι πιο εξελιγμένες κάρτες γραφικών της Nvidia πωλούνται για περισσότερα από 40.000 δολάρια στο eBay, καθώς η ζήτηση για τα τσιπ που απαιτούνται για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης εκτοξεύεται στα ύψη.

Τις τιμές για τους επεξεργαστές H100 της Nvidia επεσήμανε ο πρωτοπόρος του 3D gaming και πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της Meta consulting, John Carmack στο Twitter. Την Παρασκευή, τουλάχιστον οκτώ H100 εμφανίζονταν στο eBay σε τιμές που κυμαίνονταν από 39.995 δολάρια έως λίγο κάτω από 46.000 δολάρια, ενώ ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης την είχαν διαθέσει στο παρελθόν για περίπου 36.000 δολάρια.

Το H100, που ανακοινώθηκε πέρυσι, είναι η τελευταία ναυαρχίδα της Nvidia σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, διαδεχόμενο το A100, ένα τσιπ περίπου 10.000 δολαρίων που έχει χαρακτηριστεί ως «κορυφαία επιλογή» για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν το H100 για τη δημιουργία των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), τα οποία βρίσκονται στην καρδιά εφαρμογών AI όπως το ChatGPT του OpenAI. Η λειτουργία αυτών των συστημάτων είναι δαπανηρή και απαιτεί ισχυρούς υπολογιστές για την επεξεργασία terabytes δεδομένων για ημέρες ή εβδομάδες κάθε φορά. Βασίζονται επίσης σε μεγάλη υπολογιστική ισχύ, ώστε το μοντέλο AI να μπορεί να παράγει κείμενο, εικόνες ή προβλέψεις.

Η εκπαίδευση μοντέλων AI, ειδικά μεγάλων όπως το GPT, απαιτεί τη συνεργασία εκατοντάδων GPU υψηλής τεχνολογίας της Nvidia.

Η Microsoft δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για δεκάδες χιλιάδες τσιπ Nvidia A100 για να βοηθήσει στην κατασκευή του ChatGPT, καθώς η Nvidia ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia προσφέρει επίσης έναν υπερυπολογιστή με οκτώ GPU που συνεργάζονται μεταξύ τους και ονομάζεται DGX. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία ανακοίνωσε νέες υπηρεσίες που θα επιτρέπουν στις εταιρείες να νοικιάζουν πρόσβαση σε υπολογιστές DGX για 37.000 δολάρια το μήνα. Σε αυτή την τιμή, το σύστημα θα χρησιμοποιούσε τους παλαιότερους επεξεργαστές A100 της Nvidia.

Η Nvidia λέει ότι το H100 είναι το πρώτο τσιπ που βελτιστοποιείται για τη συγκεκριμένη τεχνολογία AI που στηρίζει πολλές από τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο. Οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι τα ισχυρότερα τσιπ θα είναι απαραίτητα για την κατασκευή ακόμη μεγαλύτερων και πιο απαιτητικών σε δεδομένα μοντέλων από αυτά που είναι σήμερα διαθέσιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News