Business & Finance Παρασκευή 14/04/2023, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Olli Rehn: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί με συνέπεια με τις αυξήσεις επιτοκίων

Olli Rehn: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί με συνέπεια με τις αυξήσεις επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να «συνεχίσει και να ενεργεί με συνέπεια» με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς συνεχίζει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, Olli Rehn.

Ο Rehn, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, δήλωσε ότι η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, ιδίως όσον αφορά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού της ευρωζώνης -ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ του 5,7% τον Μάρτιο, από 5,6% τον Φεβρουάριο. Ο γενικός πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, μειώθηκε σημαντικά σε ετήσιο ρυθμό 6,9% τον περασμένο μήνα.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι μακράν πολύ υψηλός και ειδικά ανησυχώ για τον πυρήνα του πληθωρισμού, τον υποκείμενο πληθωρισμό», δήλωσε ο Rehn στο CNBC κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις τελευταίες έξι διαδοχικές συνεδριάσεις πολιτικής της. Ωστόσο, ο Rehn δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη σημαντικό αντίκτυπο.

«Έχουμε καταφέρει να τον περιορίσουμε και είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουμε πρόωρα» δήλωσε ο Olli Rehn και πρόσθεσε ότι «κατά την άποψή μου, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε και να ενεργούμε με συνέπεια, αλλά πρέπει να βαθμολογήσουμε την απόφασή μας βάσει μιας προσέγγισης που βασίζεται στα δεδομένα»

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη για μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια θα διατηρούνται υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο Rehn απάντησε: «Θα συμφωνούσα με αυτό» και πρόσθεσε: «μόλις φτάσουμε στο ανώτατο επιτόκιο πολιτικής, ίσως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού… τότε πρέπει να διατηρήσουμε το ανώτατο επιτόκιο πολιτικής σε σταθερό επίπεδο για επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να δούμε ότι ο βασικός πληθωρισμός βρίσκεται πραγματικά σε διαρκή πτώση».

Τα σχόλια του Rehn έρχονται τη στιγμή που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να επανεξετάσουν την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων στον απόηχο της τραπεζικής αναταραχής του περασμένου μήνα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου, στο αποκορύφωμα της τραπεζικής πίεσης, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων προς την κεντρική τράπεζα να κάνει παύση.

Ωστόσο, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσαν αυτή την εβδομάδα τον κίνδυνο να υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία από τη συνεχιζόμενη πολιτική αυξήσεων.

«Πολύ σίγουρα αυτό που βιώσαμε με την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και με την Ελβετία, οδήγησε σε αλλαγές στις προοπτικές και αν οι προοπτικές αλλάξουν, θα πρέπει να αλλάξουμε τις απόψεις μας», δήλωσε ο διοικητής της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας Robert Holzmann.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Boris Vujčić, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας, επανέλαβε ότι η επικείμενη απόφαση της τράπεζας θα είναι «εξαρτώμενη από τα δεδομένα». Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να είναι στα σχέδια στις επόμενες συνεδριάσεις.

«Θα εξαρτηθεί, όπως είπαμε, από τα δεδομένα το τι θα αποφασίσουμε να κάνουμε τον Μάιο, αν θα παραμείνουμε στις 50 μονάδες βάσης ή αν θα κινηθούμε προς τις 25 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Vujčić.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News