Διαπραγματεύσεις: Οι 5 μύθοι που σας στερούν έναν καλύτερο μισθό
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν άβολα να μιλούν για χρήματα, για αυτό πολλοί είναι εκείνοι που δεν χειρίζονται καθόλου καλά τις διαπραγματεύσεις για τον μισθό τους, σε μία συνέντευξη για δουλειά.
Και όμως, αυτή ακριβώς η συζήτηση θα αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν τα έσοδά τους για όσα χρόνια παραμείνουν στην ίδια εταιρεία.
Το Quartz συστήνει σε όσους συζητούν για μια νέα δουλειά ή ακόμα και για μια αύξηση στον μισθό τους να κάνουν την έρευνά τους και να διαπραγματευτούν. Και καταρρίπτει τους πέντε μύθους που αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς.
Μύθος 1: Είναι αγένεια να ζητάς χρήματα
Όπως σημειώνει το Quartz, οι εταιρείες μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις και δίνουν αυξήσεις ακόμα και όταν η οικονομία διανύει ύφεση. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες διαπραγματεύονται για καλύτερους μισθούς δυσανάλογα λιγότερο από τους άνδρες, καθώς πολλές έχουν μάθει ότι είναι αγένεια να ζητάς χρήματα.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιες είναι οι αξίες μου; Πώς θέλω να νιώσει το άτομο που έχω απέναντί μου στις διαπραγματεύσεις; Πώς θέλω εγώ να νιώσω;
Μύθος 2: Πρέπει να μιλάς για την προσωπική σου κατάσταση για να πάρεις τον μισθό που θέλεις
Κάποιοι χρησιμοποιούν ως επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις για τον μισθό τους ότι έχουν παιδιά, ότι η σύζυγός τους δεν δουλεύει ή ότι έχουν πολλά έξοδα για άλλους λόγους. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για τους ίδιους, αλλά δεν θα επηρεάσει την στάση της εταιρείας που έχουν απέναντί τους. Οι περισσότερες εταιρείες διαμορφώνουν τους μισθούς ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς, επομένως πριν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κανείς οφείλει να κάνει την έρευνά του.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποια δεδομένα και στοιχεία μπορώ να χρησιμοποιήσω στη διαπραγμάτευση για τον μισθό; Πώς θα βοηθήσω την εταιρεία να αυξήσει τα έσοδά της ή να φτάσει στους στόχους της;
Μύθος 3: Δεν πρέπει να μιλάς για τα χρήματα παρά μόνο στο τέλος της διαδικασίας των συνεντεύξεων
Πολλοί νιώθουν άβολα να μιλούν για χρήματα, καθώς αυτό ορίζουν οι κοινωνικοί κανόνες με τους οποίους έχουν μεγαλώσει. Πρέπει, όμως, να έχουν στο μυαλό τους ότι ειδικά για τους υπεύθυνους προσλήψεων, αυτή είναι μια απολύτως φυσική συζήτηση.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πώς μπορώ να ανοίξω αυτή τη συζήτηση με έναν επαγγελματικό τρόπο;
Μύθος 4: Εάν δίνουν περισσότερα από όσα βγάζεις τώρα, μην διαπραγματευτείς για πιο πολλά
Μπορεί τα δεδομένα της αγοράς να είναι ακόμα υψηλότερα από τον μισθό που προφέρει μια εταιρεία. Για αυτό και κανείς θα πρέπει να πηγαίνει στις συνεντεύξεις «διαβασμένος» και έτοιμος να μιλήσει με στοιχεία για το εύρος των μισθών σε παρόμοιες θέσεις.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιος είναι ο μέσος μισθός για αυτή τη θέση στην αγορά; Έχω κάποια άτομα σε παρόμοιες θέσεις τα οποία μπορώ να εμπιστευτώ για να ρωτήσω; Πόση εμπειρία έχω εγώ σε αυτή τη θέση;
Μύθος 5: Τα χρήματα είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορείς να διαπραγματευτείς
Ένας υποψήφιος εργαζόμενος έχει πολύ περισσότερα να διαπραγματευτεί από τον μισθό. Αρκεί να έχει σκεφτεί εκ των προτέρων ποια πράγματα είναι σημαντικά για εκείνον. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να επιμείνει στην δυνατότητα τηλεργασίας για κάποιες ημέρες την εβδομάδα, τα ποσοστά των προμηθειών του (εάν δουλεύει στις πωλήσεις), τις ημέρες άδειας κτλ.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποια άλλα πράγματα είναι σημαντικά για εμένα; Είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ στο θέμα του μισθού εάν η εταιρεία καλύπτει αυτά τα αιτήματα; Εάν κάποιο από αυτά τα αιτήματα δεν γίνει αποδεκτό, θα απορρίψω την θέση εργασίας;
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Το απλό μυστικό για να γίνετε πιο συμπαθητικοί – Όλοι μπορούν να το κάνουν
Είναι οι πιο έξυπνοι εργαζόμενοι οι πιο καλοπληρωμένοι; Τι έδειξε έρευνα
Αποφύγετε αυτά τα 4 λάθη στα emails: Κάνουν τους άλλους να σας μισούν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News