ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Η νέα… Κίνα με την οποία όλοι προσπαθούν να κλείσουν deals

Ινδία: Η νέα… Κίνα με την οποία όλοι προσπαθούν να κλείσουν deals

Η Ινδία έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών. Τα πρώτα της καταστήματα ανοίγει η Apple στην Ινδία, τη στιγμή που μέρος της παραγωγής της μέσω των Foxconn (iphone) και Jabil (airpods) έχει μεταφερθεί στην χώρα. Παράλληλα, η Siemens ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή τρένων στην περιοχή, ο όμιλος LVMH την επέλεξε για το τελευταίο show του οίκου Dior και η Nestle διεκδικεί ινδική εταιρεία σε συμφωνία μεγαλύτερη του ενός δισ., με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα.

Η αναπτυσσόμενη οικονομία με τους δισεκατομμυριούχους ρεκόρ

Βεβαίως, αυτή η μαζική συρροή των παγκόσμιων κολοσσών, από πληθώρα τομέων, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι, αφού όπως φαίνεται, οι πολυεθνικές βρήκαν στην Ινδία… τη νέα Κίνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ινδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,9% το οικονομικό έτος 2023, γεγονός που θα την καταστήσει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των επτά μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Να σημειωθεί, ότι πριν από μια δεκαετία, το ΑΕΠ της Ινδίας ήταν το 11ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Σήμερα, η χώρα έχει καταφέρει να φτάσει στο νο5 της κατάταξης, με βάση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεπερνώντας μάλιστα τη βρετανική οικονομία.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως 169 από τους 2.640 δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, προέρχονται από την Ινδία -αριθμός ρεκόρ για τη χώρα-, σύμφωνα με την τελευταία λίστα του Forbes. Το 2020, αριθμούσε 102 υπερ πλούσιους, δηλαδή σημείωσε αύξηση στους δισεκατομμυριούχους της, ύψους 60,3% σε μόλις μία τριετία.

Το παραπάνω ίσως να μην αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι από το 2018 μέχρι το 2022, κάθε μέρα, 70 άτομα στην χώρα κατάφερναν να γίνουν εκατομμυριούχοι.

Ο καθοριστικός ρόλος της μεσαίας τάξης

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι υπερβολικά πλούσιοι, που κάνουν ελκυστική την εν λόγω αγορά, στους παγκόσμιους κολοσσούς.

Αυτό που τους ενδιαφέρει -ίσως και πολύ περισσότερο-, είναι το γεγονός ότι μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, έρχεται και η ανάπτυξη στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης.

Η χώρα με τους 1,4 δισ. κατοίκους, που έχει ξεπεράσει πλέον την Κίνα σε πληθυσμό, κατέχει μία αναδυόμενη μεσαία τάξη, η οποία είναι ανεκμετάλλευτη προς το παρόν, από τις εταιρείες που έχουν εισχωρήσει στις δυτικές αγορές και πλέον βρίσκονται εκεί, στο στάδιο της ωριμότητας ή και της παρακμής.

Ως γνωστόν, η μεσαία τάξη, έχει ανάγκη να σπαταλήσει τα χρήματά της σε νέα προϊόντα, κυρίως πολυτελή, όπως αυτοκίνητα, τσάντες και κινητά τηλέφωνα, για να νιώσει ότι κατάφερε να ανελιχθεί κοινωνικά. Αυτή ακριβώς, είναι η μεγάλη ευκαιρία που βλέπουν οι εταιρείες στην Ινδία.

Πώς προσελκύει η Ινδία τους επενδυτές

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές πέρα από τις οικονομικές αποδόσεις που προσφέρει η χώρα, ενισχυτικά λειτουργεί και η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί σε αυτή τα τελευταία χρόνια. Το σταθερό πολιτικό περιβάλλον της Ινδίας, σε συνάρτηση με τις σημαντικές κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, ενθαρρύνουν τους επενδυτές του εξωτερικού, να ποντάρουν στην ασιατική χώρα. Αλλά αυτό που τους ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο, είναι μία σειρά από μέτρα που έχει πάρει η ινδική κυβέρνηση, ακριβώς για να προσελκύσει τους εν λόγω επενδυτές, όπως ρυθμιστικές διευκολύνσεις και φοροελαφρύνσεις, που καλύπτουν 13 μεταποιητικούς τομείς.

Η Ινδία, έχει καταλάβει την ευκαιρία που υπάρχει από τη μετατόπιση των εταιρειών από την Κίνα και θέλει να την εκμεταλλευτεί, στοχεύοντας στην απόκτηση βασικού ρόλου στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η χώρα μέσα σε μόλις ένα χρόνο έχει επιδιώξει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ προχωρά σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Σχέσεις Ελλάδας- Ινδίας

Σε εγχώριο επίπεδο, όπως δήλωσε στο Money Review ο Πρόεδρος του Ελληνο-ινδικού επιμελητηρίου εμπορίου και οικονομίας, κύριος Άγγελος Τσαβδάρης, «αμφότερες οι δύο χώρες αναζητούν, οι εμπορικές τους σχέσεις, να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί την πύλη εισόδου προς την Ευρώπη».

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε και το 1ο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας- Ινδίας, που διοργανώθηκε από το επιμελητήριο, στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη, «εντυπωσιακή ήταν η επιθυμία από την ινδική πλευρά, να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε κλάδους όπως αυτός των τροφίμων, των ποτών, αλλά και άλλων βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων».

«Ακόμη και τεχνολογικές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε επίπεδο διερεύνησης συνεργασίας, καθώς και οι βιομηχανίες που είναι σε μεγάλη ανάπτυξη στην Ινδία (φαρμάκων, αεροδιαστημικής, ενέργειας, τουρισμού, ναυτιλίας και εξόρυξης μεταλλευμάτων), επιθυμούν την συνεργασία με τη χώρα μας,» συμπέρανε ο κ. Τσαβδάρης, από τη διεξαγωγή του Forum.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Παρά την πληθυσμιακή κρίση, οι γυναίκες λένε «όχι» στα μωρά

Γιατί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κοιτάζει προς την ινδική αγορά πολυτελείας

Η Nestle διεκδικεί ινδική εταιρεία σε deal 1 δισ. δολαριών  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News