Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 22:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο

Ρωσία: Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα μείωσε την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα στοιχεία.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν συνάδει με τα στοιχεία για τις θαλάσσιες εξαγωγές του Μαρτίου και τις προμήθειες της χώρας στα εγχώρια διυλιστήρια – συμβάλλοντας στην αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πετρέλαιο αντλεί στην πραγματικότητα η Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε να περιορίσει την παραγωγή μόνο αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου σε αντίποινα για τους εμπορικούς περιορισμούς της Δύσης και το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών. Η μείωση ήταν κατά 40% υψηλότερη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.

Οκτώ μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, συμπεριλαμβανομένης της de facto ηγέτιδας Σαουδικής Αραβίας, συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις εθελοντικές περικοπές από τον Μάιο, αυξάνοντας τις συνολικές μειώσεις σε περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της παγκόσμιας αγοράς. 

Η αιφνιδιαστική απόφαση οδήγησε σε ράλι του πετρελαίου και έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή των τιμών του αργού στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή της μόνο σε αργό πετρέλαιο χρησιμοποιώντας ως βάση την παραγωγή του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ. Οι υπολογισμοί του Bloomberg με βάση τα στοιχεία της βιομηχανίας τοποθετούν την παραγωγή εκείνου του μήνα στα 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας λένε ότι οι παραγωγοί άντλησαν κατά μέσο όρο 1,285 εκατομμύρια τόνους αργού ημερησίως, δήλωσε άτομο που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή τα στοιχεία δεν είναι δημόσια. 

Αυτό ισοδυναμεί με λίγο πάνω από 9,4 εκατομμύρια βαρέλια, πράγμα που σημαίνει ότι οι περικοπές μόνο στο αργό ανήλθαν σε σχεδόν 700.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα.

Η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου τον Μάρτιο ήταν κατά μέσο όρο 1,413 εκατομμύρια τόνοι, δήλωσε ο ίδιος. Αυτό ισοδυναμεί με 10,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με 11,1 εκατομμύρια βαρέλια τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι συνολικές περικοπές που προέκυψαν ήταν κατά μέσο όρο 740.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Ρωσία προχώρησε πέρυσι σε διαβάθμιση των στατιστικών της για το πετρέλαιο λόγω του «ευαίσθητου» χαρακτήρα τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της εφαρμογής των περικοπών της προσφοράς πέρα από τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων του ενεργειακού τομέα.

Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές άρχισαν να παρακολουθούν τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και τους εγχώριους ρυθμούς επεξεργασίας πετρελαίου ως δείκτες για τις εκτιμήσεις της παραγωγής αργού. Ωστόσο, και οι δύο δείκτες δεν παρουσίασαν ορατές μειώσεις τον περασμένο μήνα.

Ο μέσος όρος φόρτωσης αργού πετρελαίου της χώρας για τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 31 Μαρτίου ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ τα ρωσικά διυλιστήρια διατήρησαν την παροχή τους περίπου αμετάβλητη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg που βασίζονται στα στοιχεία της βιομηχανίας της χώρας και στην παρακολούθηση πλοίων. 

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν μπορούσε να σχολιάσει αμέσως τα στοιχεία για την παραγωγή του Μαρτίου και για το τι οδήγησε στις δεσμεύσεις για περικοπές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News