«Έκρηξη» στα είδη πολυτελείας: Πώς η Hermes ξεπέρασε τη Novartis
Άνω των 200 δισ. δολαρίων εκτοξεύθηκε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση της Hermes, ξεπερνώντας μια σειρά από μεγάλες εταιρείες του κλάδου πολυτελείας και όχι μόνο.
Οι εταιρείες με προϊόντα πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της Hermes, έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο ράλι το τελευταίο έτος, καθώς απέδειξαν ότι είναι ανθεκτικές στις κρίσεις. Μάλιστα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, ανέκαθεν τεράστια αγορά για τέτοιου είδους προϊόντα, πήραν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η μετοχή της Hermes ενισχύεται κατά περίπου 30% από την αρχή του έτους.
Τώρα, είναι η εταιρεία με την όγδοη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ανάμεσα στις εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Συγκεκριμένα στον κλάδο πολυτελείας, ακολουθεί μόλις έναν όμιλο, τον LVMH, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται μεταξύ άλλων η Louis Vuitton, η Christian Dior και η Tiffany, με κεφαλαιοποίηση άνω των 420 δισ. δολαρίων.
Το μέγεθος της Hermes όμως φαίνεται και στη σύγκριση με κολοσσούς επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους. Ενδεικτικά, η κεφαλαιοποίησή της πλέον ξεπερνάει την αντίστοιχη της Airbus, της Renault, της Carrefour ή της Societe Generale, καθώς και της Novartis και της Shell.
Ακόμη όμως και μέσα στον κλάδο της πολυτέλειας, οι ειδικοί εκτιμούν πως η Hermes έχει μια ξεχωριστή δύναμη, αυτή της ανεξάρτητης τιμολόγησης προϊόντων, αφού η ζήτηση για τις τσάντες της συνήθως ξεπερνά τον ρυθμό παραγωγής, παρότι οι φθηνότερες ξεκινούν από περίπου τα 8.000 δολάρια. Μάλιστα, οι τσάντες τείνουν να πωλούνται σε ακόμη υψηλότερες τιμές στη δευτερογενή αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία νέου εργοστασίου στη Γαλλία, ακριβώς για να ανταποκριθεί καλύτερα στη ζήτηση.
Η μετοχή της Hermes, όμως, δεν είναι η μοναδική που καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις σε αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, την ίδια στιγμή ευνοούνται και η Burberry και η Hugo Boss. Εξ ου και το ράλι των εταιρειών πολυτελείας κατέστησε το Παρίσι το κορυφαίο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ξεπερνώντας την αγορά του Λονδίνου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Aesop: Ο κομμωτής που έφτιαξε καλλυντικά με άρωμα Ελλάδας αξίας 2,5 δισ. δολαρίων
Γιατί ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου κοιτάζει προς την ινδική αγορά πολυτελείας
Τουρκία: Αύξηση 120% στις εισαγωγές σαμπάνιας – Τι κρύβει
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News