#quittok: Γιατί οι νέοι ποστάρουν βίντεο της στιγμής που παραιτούνται
Τον Ιούλιο του 2021, ένα βίντεο εργαζόμενης του McDonald’s που παραιτείται εν μέσω βάρδιας έγινε viral. Ενώ πολλοί θα νόμιζαν πως αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, στη συνέχεια αναρτήθηκαν στο TikTok δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες βίντεο ανθρώπων τη στιγμή που λένε στους προϊσταμένους τους «παραιτούμαι».
Η «τάση» αυτή, το λεγόμενο #quittok, αποτυπώνει τη στιγμή της παραίτησης είτε συμβαίνει μέσω zoom είτε με άλλους τρόπους, προκαλώντας γέλιο ή αντιδράσεις στους θεατές. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μοιράζονται τέτοιου είδους βίντεο στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες social media, έχει «μεγαλώσει» online και έχει μάθει να κοινοποιεί στιγμές, οι οποίες σε άλλους φαίνονται άκρως προσωπικές.
«Έτσι βιώνει τις εμπειρίες της αυτή η γενιά, έτσι έμαθαν να λειτουργούν στον κόσμο. Εάν μεγαλώσεις έχοντας μάθει να καταγράφεις και να μοιράζεσαι πράγματα, γιατί να μην μοιραστείς και αυτές τις μεγαλύτερες, πιο σημαντικές στιγμές σε βάθος χρόνου», εξηγεί στο BBC η ψυχολόγος και life coach Tess Brigham.
Η ίδια όμως υποστηρίζει ότι παράλληλα το #quittok αποτυπώνει και μια βαθύτερη αλλαγή στη διάθεση των νέων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οι Millennials και η Gen Z είδαν τους γονείς τους να δυσκολεύονται στις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008. Τώρα, κάποιοι από αυτούς έχουν να αποπληρώσουν φοιτητικά δάνεια ή απασχολούνται σε χαμηλόμισθες θέσεις. Επίσης, μπορεί η πρώτη τους επαγγελματική εμπειρία να συνέπεσε με την πανδημία, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να μην έχουν εργαστεί ποτέ από γραφείο.
Οι παραπάνω εμπειρίες, σύμφωνα με την Brigham, σημαίνουν ότι οι νέοι εργαζόμενοι, ιδίως οι κάτω των 26 ετών, βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την ψυχική τους υγεία, την ευτυχία τους και το θετικό κλίμα στο επαγγελματικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, θεωρούν πως τέτοιου είδους βίντεο αποτυπώνουν μια θετική αλλαγή, καθώς αντανακλούν την αποβολή του «τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος» και των άδικων αφεντικών.
«Πιστεύω πως είναι σημαντικό να παίρνουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να ακολουθούμε ενεργά το μονοπάτι στο οποίο θέλουμε να βρισκόμαστε, αντί να περπατάμε σε ένα στο οποίο δεν θέλουμε να είμαστε ή δεν έχουμε μάθει κάποιο καλύτερο», δηλώνει χαρακτηριστικά στο BBC η 31χρονη Christina Zumbo, η οποία πέρυσι μοιράστηκε στο TikTok τη στιγμή που έστειλε την επιστολή παραίτησής της και περίμενε την κλήση μέσω Zoom από το αφεντικό της.
«Είναι σημαντικό το ότι μοιράστηκα online την παραίτησή μου και τις σκέψεις μου για τις μεγάλες αλλαγές στην καριέρα μου, ώστε να δείξω ότι όλοι έχουν τον έλεγχο της δικής τους ευτυχίας, παίρνουν τις αποφάσεις για τη ζωή τους και μερικές φορές η δουλειά είναι απλώς δουλειά – όχι όλη μας η ταυτότητα», συμπληρώνει η ίδια.
Κατά την Brigham πάντως, το #quittok μπορεί μεν να ενθαρρύνει σε βάθος χρόνο τη διαφάνεια στο εργασιακό περιβάλλον, είναι όμως αβέβαιο το πώς θα επηρεάσει τις επαγγελματικές ευκαιρίες μελλοντικά.
moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε επίσης:
Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα
Αυτό είναι το χειρότερο χαρακτηριστικό στους εργαζόμενους: Πώς θα τσεκάρετε εάν το έχετε
Τρία σημάδια που δείχνουν ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να παραιτηθείτε
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News