Business & Finance Παρασκευή 7/04/2023, 08:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπάρχουν και αυτοί που μετανιώνουν που έγιναν αφεντικά του εαυτού τους 

Υπάρχουν και αυτοί που μετανιώνουν που έγιναν αφεντικά του εαυτού τους 

Μπορεί το να λέει κανείς ότι είναι επιχειρηματίας -ειδικά στην εποχή των social media-  να ακούγεται εντυπωσιακό, ωστόσο κάποιοι από εκείνους που πήραν το ρίσκο να τρέξουν τη δική τους επιχείρηση δεν σκέφτονται έτσι. 

Ο Sam Schreim είναι το αφεντικό του εαυτού του για σχεδόν 20 χρόνια. Άνοιξε τη δική του συμβουλευτική εταιρεία, ίδρυσε πολλές startups και συμβούλευσε πελάτες υψηλών εισοδημάτων ως ανεξάρτητος σύμβουλος. Αλλά αν ο 54χρονος μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, ίσως να μην είχε κάνει ποτέ αυτό το βήμα.

«Αν είχα μια κρυστάλλινη μπάλα, δεν θα έκανα ποτέ αυτό το άλμα», λέει ο Schreim. «Το μετανιώνω συνέχεια. Κοιτάζω πίσω και αν είχα συνεχίσει να εργάζομαι στις μεγάλες εταιρείες που ήμουν, μέχρι τώρα, θα είχα καταφέρει να έχω επταψήφιο μισθό, σε ετήσια βάση».

Το να εγκαταλείψει κανείς τη σταθερή του δουλειά και να για δουλεύει για τον εαυτό του, ποτέ δεν ήταν τόσο δημοφιλές, σύμφωνα με το BBC.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2022, οι αιτήσεις για νέες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2004, με περισσότερες από 5 εκατ. νέες εταιρείες να ξεκινούν τη λειτουργία τους. Όμως, όπως αποδεικνύεται και από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία κινδύνευσε να αφήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις χωρίς πρόσβαση στους βασικούς τους λογαριασμούς, το να είναι κανείς ιδρυτής, συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και ευθύνες και αυτό με τη σειρά του, οδηγεί μερικούς ανθρώπους να μετανιώσουν που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους.

Ο Schreim το έμαθε αυτό με τον δύσκολο τρόπο το 2008, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Αναγκάστηκε να πληρώσει τους μισθούς σε μία ομάδα δεκαπέντε ατόμων, από τα δικά του προσωπικά χρήματα. Πέρασε πολλές νύχτες χωρίς να κοιμηθεί και συσσώρευσε τεράστια ποσά χρέους. Μάλιστα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ίδρυσε αργότερα, τελικά απέτυχαν. 

«Οι φίλοι μου με ζηλεύουν», δήλωσε. «Αλλά δεν ξέρουν τι περνάω. Αυτό που κάνει κάθε επιχειρηματίας είναι ριψοκίνδυνο και ο κόσμος τον χρειάζεται, αλλά δεν είναι εύκολος τρόπος ζωής».

Ακόμη και έτσι όμως ο Schreim, θα παραμείνει προς το παρόν, αφεντικό του εαυτού του. Αν και προσπάθησε να εργαστεί σε πλήρη απασχόληση, για μια μεγάλη εταιρεία το 2017, δεν μπόρεσε να κάνει τη μετάβαση.

«Βρέθηκα να μισώ το να έχω ένα αφεντικό πάνω από το κεφάλι μου, να δίνω αναφορά στη δουλειά και να ασχολούμαι με όλη τη χαρτούρα», είπε. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι αυτά τα στοιχεία μπορεί να μην τον ενοχλούσαν, αν απλώς δεν είχε γίνει ποτέ αφεντικό του εαυτού του.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ιστορίες επιτυχίας και πολλοί άνθρωποι που χαίρονται που παραιτήθηκαν και δημιούργησαν κάτι δικό τους. Από την πλευρά του ο Schreim, είναι προσεκτικός στο να ενθαρρύνει οποιονδήποτε άλλον να ακολουθήσει τα βήματά του. «Όποιος θέλει να κάνει αυτό το άλμα στην επιχειρηματικότητα πρέπει να γνωρίζει τα σκαμπανεβάσματα που υπάρχουν», κατέληξε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τα επενδυτικά μαθήματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Θέλετε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα προβλήματά σας; Επισκεφθείτε μια γκαλερί

Πώς ένας στους 2 Αμερικανούς βγάζει έξτρα χρήματα – Πολλά από αυτά είναι «μαύρα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News