Η Ιταλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που απαγόρευσε το ChatGPT- Πώς κινούνται οι υπόλοιπες;
Το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης από την αμερικανική startup OpenAI, ChatGPT, απαγόρεψε η Ιταλία, όντας η πρώτη χώρα της Δύσης που προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό παρατηρητήριο προστασίας δεδομένων διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα την OpenAI να σταματήσει προσωρινά την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών εν μέσω έρευνας για ύποπτη παραβίαση των αυστηρών κανονισμών απορρήτου της Ευρώπης. Η ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι γνωστή και ως Garante, ανέφερε μια παραβίαση δεδομένων στην OpenAI που επέτρεπε στους χρήστες να βλέπουν τους τίτλους συνομιλιών που είχαν οι άλλοι χρήστες με το chatbot.
Παράλληλα, η Garante εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη ηλικιακών περιορισμών στο ChatGPT και πώς το chatbot μπορεί να εμφανίζει λανθασμένες πληροφορίες στις απαντήσεις του. Η OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από τη Microsoft, κινδυνεύει τώρα να αντιμετωπίσει πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς το 4% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της, εάν δεν βρει λύσεις για την κατάσταση σε 20 μέρες. Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που υπολογίζει τον γρήγορο ρυθμό της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία. Υπάρχουν εδώ και καιρό εκκλήσεις από διάφορες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τη ρύθμιση η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο έχει προχωρήσει η τεχνολογία είναι τέτοιος που αποδεικνύεται δύσκολο για τις κυβερνήσεις να συμβαδίσουν. Οι υπολογιστές μπορούν πλέον να δημιουργούν ρεαλιστικές φωτογραφίες, να γράφουν ολόκληρα δοκίμια ή ακόμα και να φτιάχνουν γραμμές κώδικα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Διάφορες ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη για την ασφάλεια της εργασίας, το απόρρητο των δεδομένων και την ισότητα. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη που χειραγωγεί τον πολιτικό λόγο μέσω της παραγωγής ψευδών πληροφοριών. Πολλές κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται πώς να αντιμετωπίσουν συστήματα γενικού σκοπού όπως το ChatGPT, με ορισμένες μάλιστα να σκέφτονται να συμμετάσχουν στην Ιταλία στην απαγόρευση της τεχνολογίας.
Βρετανία
Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σχέδια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Αντί να θεσπίσει νέους κανονισμούς, η κυβέρνηση ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές σε διαφορετικούς τομείς να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες κανονισμούς στην τεχνητή νοημοσύνη.
Οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δεν αναφέρουν το ChatGPT ονομαστικά, περιγράφουν ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες όταν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα τους, όπως η ασφάλεια, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη, η υπευθυνότητα και η αμφισβήτηση. Η Βρετανία δεν προτείνει σε αυτό το στάδιο περιορισμούς στο ChatGPT ή σε οποιοδήποτε είδος τεχνητής νοημοσύνης για αυτό το θέμα. Αντίθετα, θέλει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης υπεύθυνα και δίνουν στους χρήστες αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς και γιατί λαμβάνονται ορισμένες αποφάσεις, όπως μεταδίδει το CNBC.Σε μια ομιλία του στο Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη (29/3), η υπουργός Τεχνολογίας Michelle Donelan είπε ότι η ξαφνική δημοτικότητα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έδειξε ότι οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες γύρω από την τεχνολογία «αναδύονται με εξαιρετικό ρυθμό». Ακολουθώντας μια μη θεσμοθετημένη προσέγγιση, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να «ανταποκριθεί γρήγορα στην πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και να παρέμβει περαιτέρω εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται να υιοθετήσει μια πολύ πιο περιοριστική στάση έναντι της τεχνητής νοημοσύνης από τους βρετανούς ομολόγους της, οι οποίοι αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους ψηφιακούς νόμους της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνολογίας, έχει προτείνει μια πρωτοποριακή νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Γνωστή ως European AI Act, οι κανόνες θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ζωτικής σημασίας υποδομές, την εκπαίδευση, την επιβολή του νόμου και το δικαστικό σύστημα.
Η νομοθεσία αναμένεται να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters, τα προσχέδια κανόνων της ΕΕ θεωρούν ότι το ChatGPT είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές υψηλού κινδύνου. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου ορίζονται από την επιτροπή ως εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα ή την ασφάλεια των ανθρώπων.
Θα αντιμετωπίσουν μέτρα που περιλαμβάνουν σκληρές εκτιμήσεις κινδύνου και απαίτηση να εξαλειφθούν οι διακρίσεις που προκύπτουν από τους αλγόριθμους τροφοδοσίας των συνόλων δεδομένων.
Ωστόσο, ενώ οι Βρυξέλλες καταργούν τους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη, ορισμένες χώρες της ΕΕ ήδη εξετάζουν τις ενέργειες της Ιταλίας στο ChatGPT και συζητούν εάν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Καταρχήν, μια παρόμοια διαδικασία είναι επίσης δυνατή στη Γερμανία», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο Ulrich Kelber, Ομοσπονδιακός Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων της Γερμανίας.
Οι γαλλικές και ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου επικοινώνησαν με τους ομολόγους τους στην Ιταλία για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ευρήματά τους, ανέφερε το Reuters. Η αρχή προστασίας δεδομένων της Σουηδίας απέκλεισε την απαγόρευση.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη προτείνει επίσημους κανόνες για την εποπτεία της τεχνολογίας AI.
Κίνα
Το ChatGPT δεν είναι διαθέσιμο στην Κίνα, ούτε σε διάφορες χώρες με έντονη λογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Ρωσία. Δεν είναι επίσημα αποκλεισμένο, αλλά η OpenAI δεν επιτρέπει στους χρήστες στη χώρα να εγγραφούν.
moenyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Paul Krugman: Μην περιμένετε το ChatGPT να μεταμορφώσει την οικονομία μέσα σε 10 χρόνια
Σαλβίνι: Υπερβολική η απαγόρευση της Ιταλίας για το ChatGPT
Το μήλο, η βαρύτητα και ο Νόμος δράση-αντίδραση γύρω από το ChatGPT