Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 07:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται με τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων: Ακόμα ένας παράγοντας που απειλεί τις τράπεζες;

Τι γίνεται με τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων: Ακόμα ένας παράγοντας που απειλεί τις τράπεζες;

Το κύμα των εισροών κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων των ΗΠΑ είναι απίθανο να σταματήσει σύντομα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, συμφωνα με αναλυτές και επενδυτές. 

Οι αποδόσεις που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων, τα οποία επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, έχουν εκτοξευθεί πολύ πάνω από τα επιτόκια που πληρώνουν οι τράπεζες στους καταθέτες, καθώς η Federal Reserve αύξησε γρήγορα το κόστος δανεισμού τον περασμένο χρόνο. Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, που επέφερε τραπεζική κρίση, πυροδοτήθηκε μια στροφή στα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων, τα οποία έχουν αντλήσει περισσότερα από 340 δισ. δολάρια από τις αρχές Μαρτίου.

«Οι άνθρωποι που έβγαζαν 0,5% από τραπεζικούς λογαριασμούς αγνοούσαν το 4% που θα μπορούσαν να κερδίσουν σε αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων», δήλωσε ο Doug Spratley, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην αμερικανική χρηματαγορά στην T Rowe Price. 

Οι πρόσφατες ροές σε αμοιβαία κεφάλαια έχουν επιστήσει την προσοχή της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, η οποία την περασμένη Πέμπτη προειδοποίησε για τις «δομικές ευπάθειες» του κλάδου, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η στροφή προς τα αμοιβαία κεφάλαια απειλεί επίσης περαιτέρω τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, ιδιαίτερα των μικρότερων περιφερειακών τραπεζών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκια που προσφέρουν στους κατόχους λογαριασμών.

Είναι σημαντικό ότι πληθώρα των μετρητών σε αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων καταλήγουν εκτός του τραπεζικού συστήματος συνολικά, επειδή τα κεφάλαια χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, μια διευκόλυνση της Fed που προσφέρει γενναιόδωρα επιτόκια για καταθέσεις πάνω από μίας μέρας, στην κεντρική τράπεζα.

Η χρήση της λεγόμενης διευκόλυνσης reverse repo έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τα ημερήσια επίπεδα να ανέρχονται σε περίπου 2,3 τρισ. δολάρια.

Ο Andrew Levin, ο οποίος εργαζόταν στην Fed για πάνω από δύο δεκαετίες, προειδοποίησε για πρόσθετη πίεση στους μικρότερους δανειστές, εάν περισσότεροι καταθέτες σταθμεύουν τα κεφάλαιά τους σε οντότητες της χρηματαγοράς, οι οποίες τελικά κρύβονται στη Fed. 

Επειδή τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων δεν είναι ιδρύματα που λαμβάνουν καταθέσεις, τα περιουσιακά τους στοιχεία, εάν δεν ήταν στη Fed, θα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα. Όμως, η χρήση της διευκόλυνσης αφήνει τις τράπεζες συλλογικά με λιγότερες καταθέσεις και ενδεχομένως αποθαρρυνμένες από τη χορήγηση δανείων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Οι τραπεζικοί τριγμοί δεν είναι νέα κρίση, αλλά θα πλήξουν την οικονομία

ΒofA: Έρχεται νέα κρίση ρευστότητας μετά τα προβλήματα των τραπεζών

Credit Suisse: Έρευνα για βοήθεια σε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News