Η startup AI αναζήτησης που θέλει να απειλήσει την Google
Η Perplexity AI, η οποία δημιουργεί μια μηχανή αναζήτησης συνομιλίας χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, συγκέντρωσε 25,6 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης.
Η εταιρεία είναι μέρος ενός αυξανόμενου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν την επικράτηση της Google στην διαδικτυακή αναζήτηση. Μεταξύ των επενδυτών της είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης της Google.
Η startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο προσφέρει ένα νέο μοντέλο αναζήτησης. Οι χρήστες πληκτρολογούν απλά ερωτήματα στον ιστότοπό της και η Perplexity ανταποκρίνεται με σύντομες απαντήσεις που δημιουργούνται από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της. Παράλληλα με τον γύρο χρηματοδότησης, η εταιρεία παρουσίασε την Τρίτη μια εφαρμογή για iOS, αφού διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επισκεψιμότητάς της προέρχεται από κινητές συσκευές.
Η startup έγινε γρήγορα δημοφιλής και έχει προσελκύσει ένα πλήθος επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του Yann LeCun, του επικεφαλής επιστήμονα τεχνητής νοημοσύνης της Meta. Οι υποστηρικτές της περιλαμβάνουν επίσης τουλάχιστον έξι νυν και πρώην ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στην Google και την αδελφή εταιρεία DeepMind, συμπεριλαμβανομένου του Jeff Dean, του ανώτερου αντιπροέδρου της Google για την έρευνα και την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος ήταν «επενδυτής άγγελος» στην εταιρεία στα πρώτα της στάδια, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας PitchBook, μεταδίδει το Bloomberg.
Η μεγάλη παρουσία των στελεχών της Google μεταξύ των επενδυτών της startup μιλά για την πανταχού παρουσία της Google στον αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Όσοι βάζουν τα χρήματά τους πίσω από νέες διεπαφές συνομιλίας, όπως το Perplexity και το ChatGPT, στοιχηματίζουν ότι τα νέα εργαλεία τελικά θα απομακρύνουν τους χρήστες από το βασικό προϊόν αναζήτησης της Google. Η Google επιδιώκει να κινηθεί ταχύτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, με τα στελέχη να εκπέμπουν SOS λίγο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT. Ωστόσο, πολλοί από τους ανταγωνιστές της στον τομέα στελεχώνονται από ερευνητές που έχουν εγκαταλείψει τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης της και στην περίπτωση του Perplexity, χρηματοδοτούνται επίσης από αυτούς.
Οι συνδέσεις του Perplexity με τον γίγαντα αναζήτησης μπορούν να ανιχνευθούν στον διευθύνοντα σύμβουλό του, Aravind Srinivas, ο οποίος πέρασε χρόνο ως ερευνητής στη DeepMind και στην ερευνητική ομάδα του Google Brain πριν ιδρύσει τη Perplexity. Αυτές οι πρώιμες σχέσεις εξηγούν γιατί τόσοι πολλοί υπάλληλοι της Google έχουν επενδύσει στην εταιρεία, δήλωσε ο Bob Muglia, πρώην στέλεχος της Microsoft που επένδυσε επίσης στη startup.
Να σημειωθεί ότι ο γύρος χρηματοδότησης της Perplexity είναι σχετικά ταπεινός σε σύγκριση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Η Character.AI, που ιδρύθηκε επίσης από πρώην υπαλλήλους της Google, συγκέντρωσε πρόσφατα 150 εκατ. δολάρια, ενώ η Adept είχε συγκεντρώσει 350 εκατ. δολάρια από επενδυτές.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Bill Gates: Ο πατέρας με το άρρωστο παιδί και πώς τον κέρδισε η τεχνητή νοημοσύνη
Τα mail της δουλειάς πλέον θα τα γράφει η τεχνητή νοημοσύνη
Στην κυκλοφορία δίνεται το GPT-4 από την OpenAI με την υποστήριξη της Microsoft