Business & Finance Σάββατο 25/03/2023, 23:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετίδα ΥΠΟΙΚ: Η Credit Suisse δεν θα επιβίωνε ούτε μια μέρα ακόμα

Ελβετίδα ΥΠΟΙΚ: Η Credit Suisse δεν θα επιβίωνε ούτε μια μέρα ακόμα

Την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS υπερασπίστηκε η ΥΠΟΙΚ της Ελβετίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, λέγοντας ότι ο νόμος έκτακτης ανάγκης που αξιοποιήθηκε ήταν απαραίτητος για την σταθεροποίηση της κατάστασης. 

«Η Credit Suisse δεν θα είχε επιβιώσει μέχρι τη Δευτέρα», είπε η Karin Keller-Sutter, αναφερόμενη στην επίγουσα κατάσταση της τράπεζας

«Χωρίς λύση, οι συναλλαγές πληρωμών με την CS στην Ελβετία θα είχαν διαταραχθεί σημαντικά, ενδεχομένως ακόμη και να είχαν καταρρεύσει, ενώ ίσως να μην μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί και λογαριασμοί», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή ανακοινώθηκε ότι η UBS εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, αναλαμβάνοντας ζημίες ύψους έως και 5 δισ.

Ο νόμος έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιήθηκε, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία. Οι μέτοχοι, για παράδειγμα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν λόγο σε μια τέτοια εξαγορά ουσιαστικά παρακάμφθηκαν, το οποίο και εξόργισε ορισμένους από αυτούς.

Η Keller-Sutter δήλωσε πως το εκτελεστικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της ελβετικής κυβέρνησης «προχώρησε μόνο όσο ήταν απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου της σταθεροποίησης».

«Αν δεν είχαμε κάνει τίποτα, οι μετοχές της CS θα είχαν αχρηστευθεί μέχρι τη Δευτέρα και οι μέτοχοι θα είχαν γυρίσει σπίτια τους με άδεια χέρια», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News