Business & Finance Δευτέρα 20/03/2023, 15:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στήριξη 1 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τον σεισμό

Κομισιόν: Στήριξη 1 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τον σεισμό

Στήριξη 1 δισ. ευρώ προσφέρει η Κομισιόν για τα έργα ανοικοδόμησης στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «εκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι και ζουν σε σκηνές, όσο μαίνεται ο χειμώνας…Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για ανοικοδόμηση. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία πρέπει να ανοικοδομηθούν, με τις υψηλότερες προδιαγραφές για σεισμική ασφάλεια. Το νερό και η υγιεινή και άλλες θεμελιώδεις υποδομές πρέπει να επισκευαστούν. Δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις απαιτούν χρηματοδότηση για να επανεκκινήσουν, ώστε ο κόσμος να μπορεί να αποκτά εισόδημα».

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανέρχεται σχεδόν στους 50.000. 

Κατά την φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν θα δρομολογήσει επιπλέον 108 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στη Συρία, όπου η Ε.Ε. δεν έχει διπλωματικές σχέσεις από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Σύμφωνα με εκτίμηση του αρμόδιου βραχίονα των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούνται περίπου 103,6 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση στην Τουρκία, το οποίο αποτελεί το 9% του τουρκικού ΑΕΠ βάσει των προβλέψεων για το 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πάνω από 100 δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές του σεισμού

Άλλαξε η εικόνα των Τούρκων για την Ελλάδα μετά τον σεισμό;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News