Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 20:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Σθεναρή αντίσταση στα επιθετικά σχέδια των «γερακιών» στη «σκιά» της SVB

EKT: Σθεναρή αντίσταση στα επιθετικά σχέδια των «γερακιών» στη «σκιά» της SVB

Τα σχέδια της ΕΚΤ για περισσότερες μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιο σθεναρή αντίσταση στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Οι πιο ήπιοι ως προς τις απόψεις τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, τα λεγόμενα «περιστέρια», αναμένεται να υποστηρίξουν ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Μία τέτοια στάση θα έρθει σε σύγκρουση με την κεκτημένη ταχύτητα των «γερακιών» που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. 

Ενώ οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματά τους ότι η ΕΚΤ θα υπαναχωρήσει της δέσμευσής της για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πιστέψουν στην παρούσα φάση ότι η πλειονότητα των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ θα πεισθεί σε αλλαγή των σχεδίων και ως εκ τούτου η συζήτηση θα επικεντρωθεί περισσότερο στη λογική των περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων. 

relates to ECB’s Hawkish Plans Set to Face Bolder Opposition on SVB Fallout
 
Source: Bloomberg Economics

 

Ερωτηθείσα στις 2 Φεβρουαρίου για το τί θα μπορούσε να αλλάξει μία κίνηση των 50 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε απαντήσει ότι μόνο εάν απρόβλεπτο γεγονός. 

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2022, η προοπτική της αύξησης των 50 μονάδων βάσης αναδύθηκε στο προσκήνιο μόλις δύο ημέρες προτού αυτή υλοποιηθεί. 

Σήμερα το πρωί, το Bloomberg Economics προέβη στην εκτίμηση ότι η τραπεζική αναταραχή μειώνει την πιθανότητα ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσουν τη συνεδρίαση της Πέμπτης για να σηματοδοτήσουν ότι επίκειται νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση. 

«Η αβεβαιότητα μετά την κατάρρευση της SVB θα περιορίσει την ανάγκη μίας προδέσμευσης για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου. Πιστεύουμε ότι ώρα η ΕΚΤ θα αποφύγει να στείλει μία πιο ξεκάθαρη ένδειξη», αναφέρει ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News