Πώς τα Rolex έγιναν επένδυση: Αποδόσεις καλύτερες του S&P 500 στην 5ετία
Κατά 20% ετησίως, κατά μέσο όρο, αυξήθηκαν οι τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet από τα μέσα του 2018. Μάλιστα, αυτή η άνοδος στις τιμές τους τα ανέδειξε σε μια επένδυση που δίνει αποδόσεις καλύτερες από εκείνες του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.
Συγκεκριμένα, ο S&P 500 δίνει κατά μέσο όρο ετήσιες αποδόσεις 8% από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ένα καλάθι μεταχειρισμένων ρολογιών από κορυφαίες ελβετικές μάρκες εμφάνισε υπερδιπλάσια άνοδο τιμών, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group της WatchBox, ενός dealer της δευτερογενούς αγοράς. Οι υπερ-αποδόσεις αυτές καταγράφονται παρότι οι τιμές ορισμένων μεταχειρισμένων μοντέλων, όπως των Daytona της Rolex, Nautilus της Patek Philippe και Royal Oaks της Audemars Piguet, μειώθηκαν έως και κατά το ένα τρίτο από τότε που η αγορά έπιασε «κορυφή», το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνει το Bloomberg.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα πολυτελή ρολόγια μπορούν να αποτελέσουν μία εναλλακτική επένδυση έναντι των μετοχών, των ομολόγων, των έργων τέχνης ή των συλλεκτικών κρασιών.
Ωστόσο, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, οι μετοχές υπερ-αποδίδουν έναντι της αγοράς των πολυτελών ρολογιών. Από το 2012 έως το 2023, ο S&P 500 εμφανίζει ετήσιο ρυθμό αύξησης 12%, ενώ τα ρολόγια 7%.
Το ράλι των τιμών στη δευτερογενή αγορά για τα ακριβά ρολόγια επιταχύνθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι millennials και οι GenZ, κολλημένοι στο σπίτι και με λίγες διεξόδους για να ξοδέψουν τα χρήματά τους, ανακάλυψαν ένα νέο, ακριβό χόμπι. Πολλοί άρχισαν να συλλέγουν ελβετικά ρολόγια. Στην ίδια περίοδο φάνηκε, επίσης, ότι τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές των κρυπτονομισμάτων επηρεάζουν πλέον και τις τιμές των μεταχειρισμένων ρολογιών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην δευτερογενή αγορά των πολυτελών ρολογιών έχει εισέλθει ένα νέο κοινό. Πάνω από το 60% των συναλλαγών γίνονται online, την ώρα που στα καινούργια ρολόγια, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 15%. Και επιπλέον, ενώ οι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των αγοραστών, ο αριθμός των γυναικών και των νεότερων συλλεκτών αυξάνεται ραγδαία.
Έτσι, η δευτερεύουσα αγορά ρολογιών πολυτελείας γιγαντώθηκε στα 24 δισ. δολάρια το 2022, την ώρα που η πρωτογενής αγορά λιανικής πραγματοποιεί τζίρο 55 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, η αγορά των ακριβών ρολογιών από δεύτερο χέρι εκτιμάται ότι θα παρουσιάζει μέση ετήσια ανάπτυξη 9%, φτάνοντας στα 35 δισ. δολάρια έως το 2026 καθώς οι τιμές αυξάνονται και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συλλέγουν ρολόγια, σύμφωνα με την BCG.
Η LuxeConsult, μια ανεξάρτητη ελβετική εταιρεία αναλυτών και συμβούλων, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας θα ξεπεράσουν την πρωτογενή αγορά λιανικής έως το 2033, φτάνοντας στα 85 δισ. δολάρια.
Αναγνωρίζοντας την άνοδο της δευτερογενούς αγοράς, η Rolex ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα αρχίσει να πιστοποιεί τα μεταχειρισμένα ρολόγια που μεταπωλούνται, μέσω του δικτύου εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων της.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ασπίδα στον πληθωρισμό: Διψήφιες αποδόσεις για έργα τέχνης, ρολόγια, τσάντες, κρασιά
Ξεφουσκώνει η αγορά των Rolex: Βουτιά στις τιμές για τα πολυτελή ρολόγια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News