Η συμβουλή του Τζον Κατσιματίδη στη νέα γενιά: Πώς θα ζήσετε το Αμερικανό Όνειρο
O Τζον Κατσιματίδης είναι η ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου οι γονείς του μετανάστευσαν όταν ήταν ακόμα μωρό. Η μητέρα του τον σήκωσε από τον καναπέ και τον έστειλε για δουλειά μόλις τελείωσε το λύκειο και από τότε, δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει 80 ή 90 ώρες την εβδομάδα. Αυτό, όπως λέει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, είναι το μυστικό για όποιον θέλει να ζήσει το Αμερικανό Όνειρο σαν και αυτόν.
Ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας, που είναι πρόεδρος και CEO της United Refining Company και της αυτοκρατορίας των σούπερ μάρκετ Red Apple Group, κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο που μιλά για την εργατικότητα, τις αμερικανικές αξίες και τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
«Λοιπόν, είμαι σαν εσάς. Πιθανότατα δουλεύετε 80 ή 90 ώρες την εβδομάδα και εγώ δούλευα 80 ή 90 ώρες την εβδομάδα. Και στην ηλικία των ‘70 και’, ακόμα δουλεύω 80-90 ώρες την εβδομάδα, αλλά απολαμβάνω τη δουλειά μου», είπε μιλώντας στο Fox.
Έδωσε, μάλιστα, τη συμβουλή του στη νέα γενιά, απευθυνόμενος στην Generation Z. «Έχουμε τόσα προβλήματα στη χώρα μας. Η συμβουλή μου προς αυτούς είναι να μην μπλέκουν σε μπελάδες, να μάθουν να είναι εργατικοί και να πιάσουν δουλειά. Αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να δουλεύουν τρεις ημέρες την εβδομάδα, λοιπόν, να δουλεύετε τρεις ημέρες την εβδομάδα, αλλά ποτέ δεν θα πάτε μπροστά».
Όπως λέει, και ο ίδιος ήταν έτοιμος να καθίσει στον καναπέ και να βλέπει τηλεόραση ολόκληρο το καλοκαίρι, όταν τελείωσε το λύκειο στο Μπρούκλιν. «Η μητέρα μου με πέταξε από τον καναπέ, πήγε κάτω στο γειτονικό μπακάλικο και μου βρήκε δουλειά. Έτσι, πήγα από το ένα άκρο στο άλλο», είπε στο Fox.
Τον καιρό εκείνο, έβγαζε 90 σεντς την ώρα και αμέσως άρχισε να δουλεύει 70 ώρες την εβδομάδα. «Τα μαθήματα οδήγησης κόστιζαν 28 δολάρια την ώρα. Έτσι, έπρεπε να δουλεύω περίπου 25 ή 28 ώρες για να κάνω μία ώρα μάθημα οδήγησης. Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά», θυμάται.
Ενώ τον δέχθηκαν στην φημισμένη στρατιωτική ακαδημία West Point, ο Κατσιματίδης προτίμησε να σπουδάσει στο New York University και να συνεχίσει να δουλεύει στο μπακάλικο.
Τελικά, αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του για να μπει συνέταιρος στην επιχείρηση αυτή και έως τα 25 του χρόνια είχε ήδη 10 σούπερ μάρκετ. Έδωσε στα καταστήματά του την ονομασία «Red Apple» γιατί ήθελε ένα όνομα που να θυμίζει αμέσως την Αμερική. Και αποδείχθηκε ικανός επιχειρηματίας εφαρμόζοντας καινοτομίες για την εποχή, όπως το ωράριο λειτουργίας έως αργά το βράδυ και η διανομή κατ΄ οίκον.
Σήμερα, λειτουργεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Gristedes και D’Agostino, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και μια εταιρεία πετρελαίου, ενώ έχει αγοράσει και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.
«Το Αμερικανό Όνειρο, όπως ανακάλυψα στην πορεία, δεν βγαίνει με βιβλίο οδηγιών και δεν έχει μια σελίδα στο τέλος που λέει ‘εντάξει, μπορείς να σταματήσεις τώρα. Έφτασες στον προορισμό σου’. Ξέρω ότι το δικό μου αντίτυπο δεν το γράφει. Έχω κάνει πολλά και έχω δει ακόμα περισσότερα. Αλλά είμαι ακόμα εκείνο το παιδί των μεταναστών που πιστεύει ότι αυτή είναι η καλύτερη χώρα του κόσμου. Ακόμα πιστεύω στην υπόσχεση της Αμερικής. Ακόμα πιστεύω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά», είπε.
Όσο για το πώς καταφέρνει να διοικεί έναν όμιλο με τόσο διαφορετικές δραστηριότητες, εξηγεί ότι ασχολείται με ένα πράγμα κάθε φορά. «Πας στη δουλειά και πιάνεις ένα πράγμα κάθε φορά. Εάν διοικείς μια εταιρείες πετρελαίου, ασχολείσαι με αυτό. Εάν διοικείς μια εταιρεία σούπερ μάρκετ, ασχολείσαι με αυτό και δεν μπορείς να ανησυχείς για όλες τις εταιρείες την ίδια στιγμή. Διαφορετικά τρελαίνεσαι», εξηγεί.
Παρότι δουλεύει έως και 90 ώρες την εβδομάδα, ο Κατσιματίδης γράφει στο βιβλίο του και για το πόσο σημαντικό είναι να κάνει κανείς πράγματα για την οικογένειά του ή για να διασκεδάσει. «Τα καλύτερα έρχονται. Θα δούμε τι θα κάνουμε μετά. Αυτή τη στιγμή, κάνουμε πράγματα για διασκέδαση. Αγοράσαμε τον ραδιοφωνικό σταθμό WABC μόνο για πλάκα, είμαστε συνέταιροι με τους Yankees στους FerryHawks του Στάτεν Άιλαντ, μια ομάδα της μικρής κατηγορίας του μπέιζμπολ. Τι θα κάνουμε στη συνέχεια για πλάκα;», καταλήγει ο Κατσιματίδης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τζον Κατσιματίδης: 1 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο έβγαλε ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο
Οι πλουσιότεροι Έλληνες: Δεν είναι αυτοί που νομίζετε
Ο άγνωστος κροίσος: Ο πλουσιότερος Eλληνας δεν είναι αυτός που όλοι νομίζουν
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News