Προβλέψεις για ράλι του πετρελαίου σε τριψήφιες τιμές ανά βαρέλι
Σε ρεκόρ οδεύει φέτος η κατανάλωση του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τη στιγμή που ο εφοδιασμός δεν μπορεί να συμβαδίσει, λόγω του ότι πλήττεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης του σχιστόλιθου των ΗΠΑ και τις ανεπαρκείς επενδύσεις στην παραγωγή.
Ως εκ τούτου, με βάση τον νόμο προσφοράς και ζήτησης, όλοι, από την Goldman Sachs μέχρι τον εμπορικό οίκο Vitol Group, προβλέπουν ράλι στην τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η επικείμενη κρίση, που θα οφείλεται στην έλλειψη πετρελαίου, αποδεικνύει πως ακόμα και όταν γίνεται συνειδητή προσπάθεια υιοθέτησης καθαρότερων πηγών ενέργειας, η επιθυμία για πετρέλαιο είναι δύσκολο να υποχωρήσει. Παρά το γεγονός ότι η μειωμένη προσφορά ωφελεί τους παραγωγούς αργού και τους επενδυτές τους, σφυροκοπεί τους καταναλωτές και περιπλέκει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να δαμάσουν τον πληθωρισμό.
Κύριος παράγοντας στην αύξηση της ζήτησης, είναι η επιστροφή της Κίνας, η οποία είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως, σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, μετά την άρση της πολιτικής για μηδενική ανοχή απέναντι στην Covid-19.
Παράλληλα, αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης πετρελαίου, έχουν τόσο η Ινδία, όσο και άλλες χώρες σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συμβάλλοντας στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτος, στα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ενδεχομένως βυθίζοντας την αγορά σε έλλειμμα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας.
Εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης παγκοσμίως, ο ΟΠΕΚ δεν υποχωρεί από τους στόχους παραγωγής που έθεσε τον Οκτώβριο. Αλλά και οι ΗΠΑ δεν βοηθούν την κατάσταση, καθώς η παραγωγή σχιστόλιθου αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό, αφού οι παραγωγοί εξαντλούν τις προνομιακές περιοχές για γεωτρήσεις.
Ως αντίβαρο της αναμενόμενης αύξησης των τιμών, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση, οι οποίοι παραμονεύουν τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική πολιτική, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.
Ακόμα κι έτσι όμως, οι αναλυτές βλέπουν τις τιμές του αργού να ανεβαίνουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με πολλούς να προβλέπουν επιστροφή σε τριψήφια επίπεδα για το Brent για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Vitol Group: Σε τριψήφια νούμερα οι τιμές πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο
ΗΑΕ: Διαψεύδουν τις φήμες για αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ
Ωρολογιακή βόμβα οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News