Φυσικό αέριο: Ο νέος παράγοντας που θα καθορίσει τις τιμές φέτος
Πρωτοφανής είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σε σχέση με την κορύφωση του περασμένου καλοκαιριού, υποχωρώντας έως και40% από την αρχή του έτους. Ωστόσο, η διεθνής υπηρεσία ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι η κατανάλωση στην Ευρώπη ενδέχεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά θα επιβαρυνθεί από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα.
Ειδικότερα, εν μέσω των ήπιων – για τα δεδομένα του χειμώνα – καιρικών συνθηκών, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 13% συνολικά το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη ζήτηση που έχει καταγραφεί στην ιστορία.
Ως αποτέλεσμα, με τις τιμές να υποχωρούν για τρεις συναπτούς μήνες στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Μάιο του 2020, τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του Απριλίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ, τα οποία και αποτελούν «βαρόμετρο» για το φυσικό αέριο στη Γηραιά Ήπειρο, υποχωρούν κατά τουλάχιστον 15% από την αρχή του μήνα.
«Οι τιμές επιστρέφουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ιδίως στην Ευρώπη, όπου ο ήπιος χειμώνας και η μείωση της ζήτησης έχουν βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κεϊσούκε Σανταμόρι, διευθυντής ενεργειακών αγορών και ασφάλειας στην ΙΕΑ.
Όσο πλησιάζει το τέλος της περιόδου με ανάγκες θέρμανσης η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι θερμοκρασίες στη Βόρεια Ευρώπη αναμένεται να έχουν επιστρέψει σε σχετικά υψηλά μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Η εικόνα τους επόμενους μήνες
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε η ΙΕΑ στην τελευταία τριμηνιαία της έκθεση, η ζήτηση ενδέχεται να αλλάξει το 2023. Ειδικότερα, η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) πρόκειται να αυξηθεί στην Ασία και ιδίως στην Κίνα, ενισχύοντας και τον ανταγωνισμό για την μεταφορά φορτίων. Οι αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι εφαρμόζονταν στην Κίνα για την πανδημία μέχρι την αρχή του έτους είχαν οδηγήσει το 2022 σε σημαντική μείωση της ζήτησης για ενέργεια στη χώρα. Έτσι, η Ευρώπη είχε το περιθώριο να εισαγάγει ιστορικά υψηλές ποσότητες LNG πέρυσι, γεμίζοντας και τα αποθέματα πολύ νωρίτερα από τη συνηθισμένη περίοδο.
Τώρα, όμως, η ζήτηση από την Κίνα αποτελεί άγνωστο παράγοντα στην αγορά φυσικού αερίου. Κατά το χείριστο σενάριο οι εισαγωγές LNG στην Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν έως και κατά 35% το 2023, εφόσον οι τιμές διολισθήσουν περαιτέρω και η οικονομία αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό.
«Αυτό θα πυροδοτούσε έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές και ενδέχεται να οδηγήσει σε επιστροφή των τιμών στα μη βιώσιμα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τους Ευρωπαίους αγοραστές κατά κύριο λόγο», αναφέρει η ΙΕΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Berenberg Bank: Πόσο κόστισε στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ένας χρόνος πολέμου: Δεν επαληθεύτηκαν τα χειρότερα σενάρια για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.
IEA: Ελλείψεις φυσικού αερίου και υψηλότερες τιμές τον επόμενο χειμώνα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News