Vitol Group: Σε τριψήφια νούμερα οι τιμές πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο
Σε τριψήφιο νούμερο αναμένεται να επιστρέψει προς το τέλος του έτους η τιμή πετρελαίου, σύμφωνα με την Vitol Group, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός και η αγορά γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή.
«Η ζήτηση αναμένεται να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η προοπτική υψηλότερων τιμών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε μία κλίμακα μεταξύ 90 έως 100 δολαρίων, είναι εφικτή», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol Ράσελ Χάρντι.
Η τιμή brent κυμαίνεται αυτή τη στιγμή γύρω στα 83 δολάρια το βαρέλι. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η τιμή ακολουθεί μία διακύμανση της τάξης των 10 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν μία σειρά από παράγοντες, όπως η προσφορά από την Ρωσία, η επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας και η πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Και άλλοι μεγάλοι όμιλοι εμπορίας εμπορευμάτων εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ως προς την προοπτική των τιμών πετρελαίου, με την Trafigura να προβλέπει ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι θα φθάσουν κάποια στιγμή εντός του 2023 τα 100 δολάρια. Η Mercuria Energy Group προβλέπει αντίστοιχα μεγάλα κέρδη που θα συνεχιστούν και το 2024. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προβλέπουν ράλι στο δεύτερο εξάμηνο.
Τα αποθέματα πετρελαίου φαίνονται «ικανοποιητικά» για τους επόμενους μήνες, όμως θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, με τη ζήτηση για φέτος να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατ.βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Vitol. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης θα αφορά το ντίζελ και τα παράγωγα του πετρελαίου, ενώ και η βενζίνη και τα καύσιμα για αεροσκάφη θα παραμείνει υψηλή, ανέφερε ο Χάρντι.
Και όλα αυτά την ώρα που οι χώρες του ΟΠΕΚ κρατούν την παραγωγή τους σε στάσιμα επίπεδα και οι κυρώσεις στην Ρωσία έχουν δημιουργήσει θέματα εφοδιασμού καθώς τα τάνκερ έχουν αλλάξει τα δρομολόγιά τους και κινούνται πλέον σε πιο μακρινές αποστάσεις για να εξυπηρετήσουν τους αγοραστές στην Ασία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Ο Λακωνικός Κόλπος, τα ρωσικά πετρέλαια και το ship-to-ship
Ρωσία: Ο «σκοτεινός» στόλος της γίνεται το πρόβλημα της διεθνούς ναυτιλίας
Οι συνέπειες του μποϊκοτάζ στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News