Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6,5%, σύμφωνα με μελέτη

Fed: Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6,5%, σύμφωνα με μελέτη

Η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στο υψηλό του 6,5% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία επικρίνει τα μέγιστα την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για την αρχική αργή ανταπόκρισή της στις αυξανόμενες τιμές.

Σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, οικονομολόγοι της Wall Street και ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής εξακολουθούν να έχουν μία υπεραισιόδοξη άποψη και θα πρέπει να προκαλέσουν κάποιο οικονομικό πόνο για να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές.  

«Η ανάλυσή μας αμφισβητεί την ικανότητα της Fed να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση στο πλαίσιο της οποίας ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% έως το τέλος του 2025 χωρίς να προκληθεί ήπια ύφεση», έγραψαν. 

Η ακαδημαϊκή μελέτη των 55 σελίδων βασίζεται σε προσομειώσεις που έχουν γίνει προκειμένου να εξεταστούν διάφοροι «δρόμοι» της νομισματικής πολιτικής της Fed. Τα μοντέλα των υπολογιστών υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να κορυφωθούν στο 5,6%, στο 6% ή στο 6,5% στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκιά της στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 4,5% και 4,75%, με αξιωματούχους της να έχουν προβλέψει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι θα φθάσουν στο 5,1% φέτος, με βάση τη μέση πρόβλεψη. 

Οι εκπονητές της μελέτης εξέτασαν 16 διαφορετικά επεισόδια από το 1950 στις ΗΠΑ αλλά και σε αρκετές άλλες μεγάλες οικονομίες κάθε φορά που η κεντρική τράπεζα προχωρούσε σε επιτοκιακές αυξήσεις για να αποθερμάνει τις τιμές. Όλα συνοδεύθηκαν από ύφεση. 

«Υπό τις σημερινές συνθήκες που έχει ήδη υπάρξει σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέλεια διαδικασία αποπληθωρισμού», ανέφεραν. Ωστόσο, επαίνεσαν την Fed για το γεγονός ότι δεν κινήθηκε με σταδιακό τρόπο και αντ΄αυτού προχώρησε σε επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

«Με δεδομένο ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed θα διατηρήσουν περιοριστική στάση καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023 και ακόμη πιο πέρα, η κεντρική τράπεζα οδεύει σταθερά στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου της που είναι το 2% εν ευθέτω χρόνο», καταλήγουν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Περαιτέρω αυξήσεις για την ανάσχεση του πληθωρισμού βλέπει η Fed

BofA: Η Fed απέτυχε – Ψευδαίσθηση και ύβρις στις αγορές – Έρχεται βουτιά 7%

Πάουελ (Fed): Χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω ισχυρής αγοράς εργασίας

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News