Business & Finance Κυριακή 19/02/2023, 11:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Προς το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα 25 ετών τον Ιανουάριο

Βρετανία: Προς το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα 25 ετών τον Ιανουάριο

Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα Ιανουαρίου σε διάρκεια τουλάχιστον 25 ετών αναμένεται να εμφανίσει το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο το έργο του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος δέχεται πιέσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των μισθών στο δημόσιο. 

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Ιανουάριος είθισται να αποφέρει ένα τεράστιο πλεόνασμα, καθώς οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες εξοφλούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αλλά φέτος, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί λόγω της εκτίναξης του κόστους του χρέους στα ύψη και των πληρωμών ύψους δισεκατομμυρίων λιρών προκειμένου να μπορέσουν οι Βρετανοί να ξεπεράσουν τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και πολλές γενιές.

Οι εξοφλήσεις χρέους φέρνουν χρήματα στα κρατικά ταμεία τον Ιανουάριο

Source: Bloomberg analysis of ONS data

Οι οικονομολόγοι αναμένουν έλλειμμα περίπου 8 δισ. λιρών (9,6 δισ. δολαρίων), το μεγαλύτερο από το 1998, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία Ιανουαρίου. Eπίσης, το εθνικό χρέος πρόκειται να προσεγγίσει ή και να φτάσει το μέγεθος της οικονομίας για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Τα στοιχεία, που ανακοινώνονται την Τρίτη, θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα των δημοσιονομικών προτού ο Χαντ παραδώσει τον προϋπολογισμό του στις 15 Μαρτίου, σε ένα σκηνικό οικονομικής στασιμότητας, βιομηχανικών αναταραχών και αυξανόμενης απόγνωσης μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος για την εκλογική τους τύχη. 

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δέχεται επίσης πιέσεις από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, από νοσηλευτές και δασκάλους μέχρι δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη δεκαετία του 1980 με βασικό αίτημα οι μισθοί τους να συμβαδίζουν με το διψήφιο πληθωρισμό, σήμερα στο 10,1%. 

Ο Χαντ παραμένει προκλητικός, αποκλείοντας σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις πριν από τις τοπικές εκλογές της Άνοιξης και αρνούμενος να υποκύψει στις απαιτήσεις των συνδικάτων για τις μισθολογικές αυξήσεις. Επιμένει ότι προτεραιότητά του είναι να εκπληρώσει την κυβερνητική δέσμευση να μειώσει τον πληθωρισμό κατά το ήμισυ φέτος.

Ο πληθωρισμός πλήττει όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Από τα υπό διαπραγμάτευση κρατικά ομόλογα ύψους 2,1 τρισ. λιρών, περίπου το 1/4 πληρώνει επιτόκιο συνδεδεμένο με τον δείκτη τιμών λιανικής πώλησης, ο οποίος έχει αυξηθεί περισσότερο από 13% το τελευταίο έτος.

Το κόστος του χρέους έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% το τελευταίο έτος. Το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι θα φθάσει το πρωτοφανές ποσό των 116 δισ. λιρών το 2022-23. 

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμενόταν να υποχωρήσει κάτω από τα 100 δισ. λίρες το 2022-23, καθώς η οικονομία συνέχιζε την ανάκαμψή της από την πανδημία. Αντ’ αυτού, οδεύει προς τα 170 δισ. λίρες.

Η ανάγκη της κυβέρνησης για μετρητά διογκώνεται σε μια περίοδο που η Τράπεζα της Αγγλίας ζητά από τους επενδυτές να αγοράσουν φέτος περίπου 45 δισ. στερλίνες από το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων που διακρατεί.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Οι νοσηλευτές κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους

Βρετανία: Τρίτος μήνας επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Βρετανία: Οι αυξήσεις μισθών «φουντώνουν» τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News