ΗΠΑ: Δεν είναι πλέον πόλος έλξης για εκατομμυριούχους
Οι ΗΠΑ χάνουν την ελκυστικότητά τους ως τόπος έλξης για εκατομμυριούχους. Η καθαρή εισροή πλουσίων μειώθηκε περισσότερο από 80% πέρυσι σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, τροφοδοτούμενη εν μέρει από εύπορους Αμερικανούς που «αναζητούσαν νέους τόπους στο εξωτερικό με πρωτοφανή ρυθμό», σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας συμβούλων σε θέματα μετανάστευσης με έδρα το Λονδίνο Henley & Partners.
«Στο παρελθόν, τα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης ήταν κυρίως ελκυστικά για Ρώσους, Κινέζους, Άραβες και αναπτυσσόμενες χώρες που είχαν αδύναμα διαβατήρια, με περιορισμένη πρόσβαση χωρίς βίζα και χαμηλή οικονομική κινητικότητα», δήλωσε ο Mehdi Kadiri, επικεφαλής της εταιρείας για τη Βόρεια Αμερική. «Κατά τη διάρκεια του Covid, αυτό άλλαξε σημαντικά. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι πλέον από ανεπτυγμένες χώρες».
Επειδή οι εκατομμυριούχοι έχουν την πολυτέλεια της κινητικότητας, οι κινήσεις τους μπορούν να αποτελέσουν ένα βαρόμετρο για την υγεία μιας οικονομίας ή κοινωνίας, παρέχοντας «ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σήμα για τις μελλοντικές τάσεις της χώρας», είπε.
Μόλις το 2014 οι ΗΠΑ είχαν τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές φυσικών προσώπων ή ατόμων με περιουσία ενός εκατομμυρίου και άνω, σύμφωνα με στοιχεία έως το 2022 που παρείχε η Henley & Partners. Πέρυσι υποχώρησαν στην έκτη θέση, πίσω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά και την Ελβετία. Οι μεγαλύτερες εκροές ήταν από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται, αλλά σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στους ανθρώπους που φεύγουν» από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας στο New World Wealth στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.
Πολλοί από αυτούς που φεύγουν είναι στα 50 ή στα 60 τους, με κάποιους να εκδηλώνουν ανησυχίες σχετικά με τους φόρους ή την ασφάλεια, είπε. Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα EB-5 για πλούσιους μετανάστες συνέβαλαν επίσης στη μείωση των εκατομμυριούχων που έρχονται στις ΗΠΑ από ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα την Κίνα, είπε ο Amoils.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά πλούτου με 65 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικό πλούτο, ακολουθούμενη από την Κίνα με 21,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ΗΠΑ έχουν 770 δισεκατομμυριούχους, 9.630 κατοίκους με 100 εκατομμύρια δολάρια και άνω και 5,3 εκατομμύρια άτομα με υψηλή περιουσία.
Στις ΗΠΑ, πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους όπως το Όστιν του Τέξας, Γκρίνουιτς, Κονέκτικατ και το Μαϊάμι προσελκύουν εκατομμυριούχους, ενώ μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο, το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη τους χάνουν.
Οι Αμερικανοί κατέλαβαν επίσης την υψηλότερη κατάταξη όλων των εθνικοτήτων σε αιτήσεις για διαμονή και υπηκοότητα σε επενδυτικά προγράμματα που παρακολουθεί η Henley & Partners. Πολλοί πελάτες δεν χρησιμοποιούν απαραίτητα την επενδυτική μετανάστευση για μετεγκατάσταση, αλλά για να δημιουργήσουν ένα εφεδρικό σχέδιο με επιλογές σε πολλαπλές δικαιοδοσίες, είπε ο Kadiri.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Economist Intelligence Unit: Αυτή είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου για να ζεις
Expats: Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για να ζουν και να εργάζονται
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News