Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 10:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Τρίτος μήνας επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Βρετανία: Τρίτος μήνας επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Για τρίτο συναπτό μήνα υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο 10,1% από 10,5% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας συνεχίζουν να ασκούν πίεση στα βρετανικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, εξαιρώντας την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,8% από 6,3% τον Δεκέμβριο. Η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε από το κόστος στέγασης, τη βενζίνη και τον ηλεκτρισμό, ενώ μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στις μεταφορές, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

«Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, απλώς όχι τόσο γρήγορα. Οι πιέσεις στους προϋπολογισμούς θα συνεχίσουν να είναι έντονες, ιδίως εάν τα πακέτα αποδοχών του κόσμου δεν έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο οι λογαριασμοί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Richard Ollive, σύμβουλος στην εταιρεία Wesleyan.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η αύξηση στους μισθούς στη Βρετανία στα τέλη του 2022 ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων, ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο μέσος μισθός, εξαιρουμένων των μπόνους, ήταν 6,7% υψηλότερος το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία, το 2001, εξαιρουμένης της περιόδου πανδημίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Οι αυξήσεις μισθών «φουντώνουν» τον πληθωρισμό

Το χρηματιστήριο που «τρέφεται» από την κρίση: Τελείωσε το πάρτι για τον FTSE 100;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News